Lifestyle

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske

Civilna zaštita u svijetu i u nas je oblik organiziranja, pripremanja i sudjelovanja građana, pravnih osoba, državnih upravnih tijela i jedinice lokalne i područne samouprave radi zaštite i spašavanja ljudi, imovine i okoliša

Autor: Ivona Amidžić - 01.03.2021

1. ožujka pripadnici civilne zaštite slave svoj dan – Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske.

Ovaj datum za međunarodnu civilnu zaštitu ima dvostruku važnost. 1. ožujka 1972. stupio je na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, važan međunarodni dokument s područja humanitarnog prava koji je registriran pri Tajništvu Ujedinjenih naroda u skladu s Poveljom UN-a. Sljedećeg dana, 2. ožujka 1972. počela je djelovati Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu kao međuvladina organizacija.

Civilna zaštita u svijetu i u nas je oblik organiziranja, pripremanja i sudjelovanja građana, pravnih osoba, državnih upravnih tijela i jedinice lokalne i područne samouprave radi zaštite i spašavanja ljudi, imovine i okoliša. Zadaće civilne zaštite su prvenstveno civilne naravi, zasnovane na načelima humanosti i solidarnosti.

https://www.facebook.com/dipcz.osijek/videos/445801836474982

Civilna zaštita u RH bilježi svoju povijest od kasnih dvadesetih godina 20. stoljeća. Dok se u drugim državama Europe svijest o potrebi razvoja CZ javila kao posljedica masovnog stradavanja civila u I. svjetskom ratu, ideja o potrebi zaštite stanovništva u Hrvatskoj rodila se već 1884. godine, nakon potresa koji je zadesio Zagreb. Odlukom Vlade iz 1992. godine Međunarodni dan civilne zaštite, koji se tradicionalno obilježava 01. ožujka, postao je i Dan Civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Od 1. siječnja 2019. godine civilna zaštita djeluje u okviru Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

Dan civilne zaštite

Svjedoci smo, pogotovo u posljednje vrijeme, izuzetno velikih nesreća i katastrofa koje se događaju širom svijeta pa i na ovim područjima. Naša je obaveza da se za to pripremamo, da budemo spremni, da razvijamo sustav i ulažemo u sigurnost za sve naše građane kada im bude potrebna pomoć. Najbitnije je da se sustav civilne zaštite gradi vrlo kvalitetno na najnižim razinama – općinama i gradovima, tamo gdje će se i pomoć najviše i najbrže trebati dati.

Dan civilne zaštite prigodno se obilježava izložbom fotografija o aktivnostima sustava civilne zaštite, koje su prikaz vježbi civilne zaštite, edukacije djece i radionice za smanjenje rizika od katastrofa, prikaz osposobljavanja pripadnika civilne zaštite, te djelovanje operativnih snaga i svih sudionika sustava civilne zaštite (vatrogastvo, Crveni križ, HGSS, hitna medicinska pomoć, udruge).

Tagovi: civilna zaštita, cz, ravnateljstvo civilne zaštite,