Sport

Međunarodni spektakl! Biciklistički uspon na vrh planine Biokovo

Koje detalje trebate znati?

Autor: Ivona Amidžić - 16.05.2019

Biciklistički klub Makarska poziva vas na međunarodni biciklistički uspon na vrh planine Biokovo: Starta se u nedjelju 19. svibnja s gradske rive u 10 sati. U slučaju vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta uspon će biti odgođen.

Međunarodni biciklistički uspon na Biokovo se organizira povodom Svjetskog dana biološke raznolikosti te Dana zaštite prirode u Hrvatskoj, a partner Biciklističkog kluba Makarska na projektu uspona je Javna ustanova „Park prirode Biokovo“.

1. Staza

Asfaltirana staza je duljine 32 km, od 0 (1) do 1762 metra nadmorske visine (u daljnjem tekstu mnv). Vrijeme prošlogodišnjeg pobjednika R. Kralja je ispod 95 minuta (1:31:30).

2. Pravo nastupa na Usponu

Pravo nastupa na usponu „Biokovo 2019“ imaju sve punoljetne osobe, a maloljetne osobe uz pismeno odobrenje roditelja ili staratelja (odobrenje se potpisuje prije starta ili donosi sa sobom). Obavezna zaštitna kaciga od starta do cilja.

Kategorije

 1. Brdski bicikli – muškarci (potkategorije prema godinama starosti: do 20 godina, od 20 do 30, od 30 do 40, od 40 do 50, preko 50 godina); potrebni su brdski bicikli s gumama od 1.9 inča i širim
 2. Brdski bicikli –  žene (potkategorije uzrasta uz uvjet da  starta veći broj ); potrebni su brdski bicikli s gumama od 1.9 inča i širim
 3. Cestovni bicikli – muškarci  (potkategorije prema godinama starosti: do 20 godina, od 20 do 30, od 30 do 40, od 40 do 50, preko 50 godina) potrebni su cestovni bicikli, treking ili brdski bicikli s gumama širine ispod 1.9 inča
 4. Cestovni bicikli – žene ( potkategorije uzrasta uz uvjet da starta veći broj ) * cestovni bicikli, treking i brdski bicikli s gumama širine ispod 1.9 inča
 5. Najstariji učesnik koji stigne na cilj za vrijeme utrke
 6. Najmlađi učesnik koji stigne na cilj za vrijeme trajanja utrke

Obaranje rekorda staze nagrađuje se posebnom novčanom nagradom od 3.000 kuna

3. Prijave i startnina za Uspon

Prijave se primaju u razdoblju do dana Uspona ili na sam dan Uspona do 9:45 sati.

Startnina iznosi 100 kn (za maloljetnike startnina iznosi 50 kuna). Uplata startnine (do dana prije starta) obavlja se na račun: Biciklistički klub Makarska (IBAN: HR67 2407 0001 1006 1865 9).

Pod platitelj upisati ime i prezime sudionika Uspona, model 01 i u pozivu na broj datum rođenja. U opisu plaćanja: ime i prezime, destinacija/klub.

Prijava i startnina mogu se regulirati i na sam dan Uspona (prilikom prijave na startu), ali je startnina tada uvećana za 50%. Kopiju uplatnice imajte kod sebe pri prijavi na startu Uspona. Molimo sve učesnike da se prijave i navedu potrebnu veličinu majice te približan broj osoba u pratnji na e-mail: zidic.neno@gmail.com ili zvonko.mateljak@gmail.com ili na našu facebook stranicu: BK Makarska preko poruka ili obavijesti.

Startnina pokriva sljedeće:

 • ulaz u Park prirode Biokovo (pratnja ne plaća ulaz i za njih je ulaz besplatan)
 • majica
 • okrjepa na stazi
 • ručak
 • transfer opreme start-cilj (ruksaci s odjećom i sl.)
 • osiguranje natjecatelja

4. Program utrke

 • Od 8 do 9.50 sati registracija sudionika na rivi nasuprot velikoga mula – ulaz u zgradu grada Makarska
 • U 10 sati start utrke na rivi u Makarskoj ispred zgrade Grada s visinske kote 0(1) mnv

Zatvoreni start je u pratnji policije do prelaska magistrale (državna cesta D-8) u smjeru Vrgorac (državnom cestom D-512) do skretanja na stazu za vrh Sveti Jure odnosno ulaz u Park prirode Biokovo (to je oko 7 km od starta). Promet neće biti zatvoren pa se treba ponašati u skladu sa zakonom o prometu, a ulaz u Park prirode bit će zatvoren do 15:00 sati za sve osim za sudionike utrke (natjecatelje, pratnju, osobe iz organizacije i slično). Parking je osiguran za sve učesnike na lokaciji pored rive i ŠRD“Arbun“ – Šetalište Sv.Petra 2 /Plišćevac/.

Cilj utrke je najviši vrh planine Biokovo – Sveti  Jure (1762 mnv). Na stazi će biti osigurana okrjepa na nekoliko mjesta ovisno o vremenskim uvjetima. Prilikom prijave vozači moraju registrirati i pratnju kako bi isti mogli ući u Park prirode također besplatno.

Vrijeme se mjeri štopericom, sudac je na startu, kao i na cilju na vrhu Sv. Jure. Završetak utrke je u 14 sati.

5. Nagrade

Nagrade su novčane (za prve četiri kategorije nagrađuju se prvo, drugo i treće mjesto) te su osigurane medalje za osvojeno prvo drugo i treće mjesto po svim potkategorijama. Za kategorije 5 i 6 medalju dobiva po jedna osoba. Obaranje rekorda staze nagrađuje se posebnom jedinstvenom novčanom nagradom od 3.000 kuna.

Po završetku utrke predviđena je svečanost okupljanja sudionika s podjelom nagrada i priznanja po Raspisu i ručkom ispred ŠRD „Arbun“ na Plišćevcu (kod hotela Miramare).

6. Posebna pozornost

Prilikom Uspona, a naročito pri povratku u Makarsku, nužan je oprez. Staza ima oštećenja, a pri povratku promet stazom u smjeru Makarske neće biti zatvoren (za učesnike je osiguran prijevoz nazad).

(Grad Makarska)

foto: pexels (ilustracija)

Tagovi: biciklisti, biciklizam, biokovo, kategorije, međunarodni, nagrade, prijave, program, startnina, staza, uspon, utrka,