Gospodarstvo

Ministarstvo gospodarstva i Fond osigurat će razliku cijene za CGO Lučino razdolje

Rok za izgradnju CGO Lučino razdolje je oko tri i pol godine

Autor: Ivona Amidžić - 29.12.2021

Ministarstvo gospodarstva i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurat će razliku sredstava do iznosa prvobitne procjene iz Studije izvodljivosti Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, objavila je u ponedjeljak Dubrovačko-neretvanska županija.

Dogovoreno je to na sastanku ministra Tomislava Ćorića s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i direktorom županijske Agencije za gospodarenje otpadom Josipom Bačićem.

„Istaknuto je kako je, za razliku od prve, ponovljena javna nabava dala realnije ponude te da provedbu projekta treba nastaviti. Premda su i u drugoj javnoj nabavi cijene više od procijenjenih, najniža ponuda sada iznosi čak 167 milijuna kuna manje od najniže ponude iz prvog postupka. Time je potvrđeno zajedničko stajalište da su ponude iz prvog nadmetanja bile nerealne i da je javnu nabavu trebalo ponoviti“, ističu iz županije.

CGO Lučino razdolje procijenjen je na 494 milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi iznose 408,7 milijuna kuna, od čega je 70,18 posto osigurano iz fonda EU Konkurentnost i Kohezija, 19,82 posto iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a deset posto, odnosno oko 50 milijuna kuna, trebala bi osigurati Dubrovačko-neretvanska županija.

Ugovor o korištenju bespovratnih sredstava Europske unije u iznosu 287 milijuna kuna, što predstavlja 70 posto ukupne vrijednosti projekta, potpisan je u veljači 2020. godine. U lipnju 2020. Ministarstvo energetike i okoliša te Fond za zaštitu okoliša ugovorom su se obvezali osigurati dodatnih 81 milijun kuna.

U prosincu 2020. godine raspisan je javni poziv ponuditeljima, a u svibnju 2021. natječaj za projektiranje i građenje CGO Lučino razdolje s procijenjenom vrijednosti od 246,5 milijuna kuna prema Studiji izvodljivosti.

Natječaj je poništen jer su tri pristigle ponude bile višestruko veće. Poljska tvrtka Control Process Spolka Akcyjna ponudila je 719,8 milijuna kuna, dok su nešto niže bile ponude slovenskih tvrtki RIKO d.o.o. (711,2 milijuna kuna) i Kostak d.d. (688 milijuna kuna).

Uslijedile su višestruke izmjene i dopune uvjeta natječaja, a u srpnju 2021. godine raspisan je novi natječaj na koji je stiglo pet ponuda. Dvije slovenske tvrtke opet su se javile, ali s nešto nižim ponudama nego na prvom natječaju – RIKO d.o.o. sa 698,3 milijuna kuna, a Kostak d.d. sa 641,6 milijuna kuna.

Nešto povoljnije ponude bile su od dvije zajednice ponuditelja – G.T. Trade i Geotehnika s 599,9 milijuna kuna te Magnum Supra i Elektrocentar Petek s 493,5 milijuna kuna. Najpovoljnija ponuda stigla je iz zajednice ponuditelja iz BiH – Hering d.d., ELCOM d.o.o. i ENOVA d.o.o. s 459,2 milijuna kuna.

Rok za izgradnju CGO Lučino razdolje je oko tri i pol godine.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: dubrovnik, fond, lučino razdolje, ministarstvo gospodarstva,