Kultura

Ministarstvo hrvatskih branitelja osudilo vandalski čin!

Ministarstvo hrvatskih branitelja najoštrije je u utorak osudilo vandalski čin nad spomen-obilježjem hrvatskim braniteljima poginulim u obrani Dubrovnika

Autor: Ivona Amidžić - 06.02.2019

Ministarstvo hrvatskih branitelja najoštrije je u utorak osudilo vandalski čin nad spomen-obilježjem hrvatskim braniteljima poginulim u obrani Dubrovnika, na Golubovu kamenu kod Rijeke dubrovačke, istaknuvši kako su takvi šokantni izgredi u posljednje vrijeme postali sve učestaliji.

“Nedopustivo je oskvrnjivanje digniteta i žrtve poginulih hrvatskih branitelja. Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su smrtno stradali u obrani suvereniteta Republike Hrvatske smatraju se povijesno značajnim osobama. Njihovi životi temelj su zemlje u kojoj živimo. Nepoštivanje uspomene na ljude koji su najzaslužniji za stvaranje samostalne i nezavisne Republike Hrvatske. Oni su u jednom povijesnom vremenu svoju zemlju i narod stavili ispred vlastitih života. Ovo je odraz nepoštivanja vlastite zemlje i vlastitog identiteta”, navodi se u priopćenju.

Vandalizam koji zaslužuje oštru osudu cjelokupne javnosti

Ministarstvo hrvatskih branitelja ističe kako je svaki oblik devastacije spomen-obilježja podignutih u čast poginulim hrvatskim braniteljima vandalizam koji zaslužuje oštru osudu cjelokupne javnosti. Kao društvo moramo pronaći način kako se suprotstaviti takvim vandalskim izgredima počinjenim iz osobite mržnje prema temeljnim vrijednostima Republike Hrvatske.

“Očekujemo od nadležnih tijela da u što skorijem roku poduzmu sve raspoložive mjere za pronalazak i kažnjavanje počinitelja. Ministarstvo hrvatskih branitelja štiti sve vrijednosti Domovinskog rata i poduzet će sve u okviru svojih nadležnosti kako bi se otkrili počinitelji i spriječili ovakvi vandalski izgredi”, dodaje se u priopćenju.

Ističu kako u slučaju devastacije spomen-obilježja poginulim pripadnicima postrojbe posebnih namjena Kobac u mjestu Slivnica, u općini Ravno u BIH reagiralo prema Ministarstvu vanjskih poslova te su u međuvremenu zaprimili izvješće Generalnog konzulata Republike Hrvatske u BiH o poduzetim radnjama oko pronalaska počinitelja.
Navode kako su incidenti jedan od razloga zbog kojih je Ministarstvo u postupku izrade Zakona o spomen-obilježjima iz Domovinskog rata, u kojem će na poseban način propisati načine njihove zaštite i kaznene odredbe u slučaju njihove devastacije.

Ministarstvo hrvatskih branitelja izvijestilo je da će kroz svoj Program sufinanciranja izgradnje i uređenja spomen-obilježja osigurati obnavljanje devastiranih spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Uputili su i apel svim hrvatskim građanima da se s posebnim pijetetom odnose prema svim spomenicima poginulim hrvatskim braniteljima.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: dubrovnik, spomenik hrvatskim braniteljima, vandalizam,

Vezane vijesti