Gospodarstvo

Ministarstvo poljoprivrede predstavlja novu aplikaciju eSavjetnik

Obveznicima mjera iz Programa ruralnog razvoja bit će omogućeno personalizirano praćenje njihovih obaveznih edukacija...

Autor: Ivona Amidžić - 06.09.2021

Ministarstvo poljoprivrede ovog tjedna predstavlja eSavjetnik, novu aplikaciju sa svim informacijama važnim za hrvatske poljoprivrednike, čime se nastavlja proces digitalizacije javnih usluga u poljoprivredi.

Kako se navodi u priopćenju, ovog tjedna Ministarstvo će predstaviti tu aplikaciju koja će hrvatskim poljoprivrednicima kroz personalizirano sučelje pružiti središnje mjesto za pristup ključnim informacijama važnim za ispunjavanje administrativnih obveza i pomoći im pri razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Ujedno, dodaju, Ministarstvu poljoprivrede ona će će omogućiti jednostavniju i bržu komunikaciju s poljoprivrednim proizvođačima te kvalitetniju analizu podataka.

Navode da će poljoprivrednici kroz eSavjetnik moći pronaći stručne savjete i vijesti iz područja poljoprivredne proizvodnje, detaljne informacije i najave o vremenskim prilikama u njihovom području,  informacije o registriranim i odobrenim sredstvima za zaštitu biljaka te preporuke za zaštitu bilja, kao i lokacije za zbrinjavanje ambalažnog otpada.

Putem te mobilne aplikacije i web platforme moći će se i preuzeti sve obvezne evidencija za IAKS mjere, pronaći najbližeg dostupnog savjetnika Ministarstva poljoprivrede stručnog za traženi sektor proizvodnje, a obveznicima mjera iz Programa ruralnog razvoja bit će omogućeno personalizirano praćenje njihovih obaveznih edukacija te prijavu na iste.

Nastavak je to procesa digitalizacije javnih usluga u poljoprivredi koja je započela uvođenjem e-poljoprivredne iskaznice (ePI) koja poljoprivrednicima služi za poslovanje bez papira, štedi vrijeme, radne sate te omogućuje jedinstvenu identifikaciju poljoprivrednika, digitalni potpis i podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u, ističe se u priopćenju.

Kaže se i da ePI iskaznica mijenja sve postojeće kartice koje su poljoprivrednici koristili – tzv. zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja.

Do sada je elektronsku poljoprivrednu iskaznicu zatražilo gotovo 56 tisuća hrvatskih poljoprivrednika, preuzelo gotovo 40 tisuća, a u prvoj, testnoj godini, njih 7.000 je jedinstveni zahtjev za potpore prvi put podnijelo uz digitalni potpis.

Ministarstvo podsjeća i na aplikaciju HRana, nastalu u suradnji Ministarstva poljoprivrede i Agencije za komercijalnu djelatnost, koja omogućava građanima primanje obavijesti o svim detaljima povlačenja ili opoziva proizvoda s tržišta u Hrvatskoj i u EU u realnom vremenu.

Od svoje objave u svibnju 2020. godine do danas preuzeta je 11.132 puta, navode u tom ministarstvu te dodaju da s obzirom na povećani broj opoziva u posljednje vrijeme, HRana je samo u posljednjih tjedna dana preuzeta gotovo tisuću puta.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: aplikacija, esavjetnik, ministarstvo poljoprivrede, poljoprivreda, poljoprivrednici,