Gospodarstvo

Ministarstvo: Više od 315 milijuna kuna bespovratnih sredstava za nabavu spremnika

Ukupna vrijednost investicije je 371 milijun kuna, a Fond će osigurati 15 posto nacionalnih sredstava od ukupne vrijednosti projekta.

Autor: Marko Leskovar - 09.01.2019

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je odluku kojom je osigurano više od 315 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Bespovratna sredstva osigurana su u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a bit će nabavljeno više od milijun spremnika za 407 jedinica lokalne samouprave.

Na javne površine diljem Hrvatske bit će postavljeni spremnici za odvojeno prikupljanje biorazgradivog (otpadnog papira, kartona i biootpada) te komunalnog otpada za recikliranje (otpadne plastike i stakla).

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost idućih će mjeseci provesti objedinjeni postupak javne nabave za 1.230.695 spremnika za 407 jedinica lokalne samouprave.

Riječ je o gradovima i općinama koje su iskazale potrebu za gotovo 450.000 spremnika za otpadni papir, 2700 spremnika za staklo, 525.000 spremnika za plastiku, više od 14.000 spremnika za odvojeno prikupljanje biootpada, te više od 113.000 spremnika za miješani razgradivi kruti otpad.

Ukupna vrijednost investicije je 371 milijun kuna, a Fond će osigurati 15 posto nacionalnih sredstava od ukupne vrijednosti projekta.

Nabavom spremnika smanjit će se količina nastalog miješanog komunalnog otpada, udio biorazgradivog komunalnog otpada u miješanom komunalnom otpadu, povećat će se količine komunalnog otpada za recikliranje te pridonijeti ispunjenju obveza Hrvatske da osigura odvojeno prikupljanje i recikliranje otpadnog papira, plastike, stakla te otpada koji se svrstava u posebne kategorije.

Hrvatska do 2020. ima obavezu osigurati odvajanje 50 posto metala, stakla, plastike i papira iz komunalnog otpada, kojih se sada odvaja tek 27 posto.

Tagovi: bespovratna sredstva, Ministarstvo, okoliš,