Crna kronika

MORH: Kanaderi gase požar kod Knina; MUP: oprezno s paljenjem korova!

Nakon što su požar na Korčuli stavili pod nadzor, dva kanadera upućena su na novo požarište kod Knina

Autor: Ivona Amidžić - 26.02.2019

Nakon što su požar na Korčuli stavili pod nadzor vatrogasaca, dva kanadera Protupožarne eskadrile HRZ-a su upućena na novo požarište na području Uzdolja-Promina, u općini Biskupija kod Knina, priopćilo je poslijepodne Ministarstvo obrane (MORH) – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Letačke protupožarne posade HRZ-a od početka ove godine sudjelovale su u gašenju 10 požara – sedam u Šibensko-kninskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jednom u Zadarskoj županiji. Pritom su ostvarili više od 20 sati naleta, dok je na požarišta izbačeno preko 800 tona vode, navode iz MORH-a.

Apel MUP-a: Kad spaljujete korov pazite da ne izazovete požar!

Ministarstvo unutarnjih poslova danas je poslalo apel hrvatskim građanima da, iskoriste li ovo sunčano i toplo vrijeme za spaljivanje trave i korova na poljoprivrednim i drugim površinama na otvorenom, dobro pripaze da ne izazovu požar, a osobe kojima vatra izmakne iz ruku i izazovu požar odmah prijave na broj 192 ili 112.

Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga policija poziva građane na odgovorno ponašanje.

“MUP apelira na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112”, ističu u Ministarstvu.

Vatru paliti daleko od objekata, krošnji, električnih vodova i stupova

Mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošnji stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti.

Tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuju granje i otpadci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala, te ga je potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje pet metara.

Pri spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijeva­njem vodom, smije napustiti to mjesto.

Zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem.

Ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu, neposredno ili putem telefona, najmanje tri sata prije spaljivanja.

Tko izazove požar kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili zatvor do 60 dana, ako je iz nehaja od 2000 do 15.000 kuna

Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15.000 tisuća kuna.

Novčanom kaznom od 1000 do 15.000 kuna prekršajno će biti kažnjena osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Osim toga, ističu u MUP-u, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

“Samo savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu smanjit ćemo mogućnost izbijanja većih požara koji bi mogli imati i tragične posljedice”, poručuju iz policije.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: kanaderi, Knin, MORH, mup, požar, spaljivanje korova,