Politika

Most naglašavao prošle godine: Nafta proizvedena u Hrvatskoj krenut će na obradu u Mađarsku

Grmoja: "Na ovo zastupničko pitanje do zaključenja ovog saziva nisam dobio odgovor iako smo u više navrata predsjedniku Sabora slali požurnice"

Autor: Ivona Amidžić - 27.05.2020

Most je danas organizirao press konferenciju u središnjem uredu Mosta NL u Draškovićevoj 23. gdje su bili Marko Sladoljev i Nikola Grmoja.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja je predočio dokument koji potvrđuje da je Most još prije godinu dana postavio pitanje gdje ide hrvatska nafta.

Nikola Grmoja danas je naglasio da podsjeća kako je Most još 2018. godine upozoravao na to da će hrvatska nafta završiti u Mađarskim rafinerijama: „Most je 2019. godine kroz zastupničko pitanje upozorio ministra Ćorića da će nafta proizvedena u Hrvatskoj završiti u mađarskim rafinerijama.”

Rekao je kako kod sebe ima službeni dokument, njegovo zastupničko pitanje koje je predsjednik Sabora Gordan Jandroković proslijedio ministru Ćoriću, a koje je glasilo: „Poštovani ministre, nafta proizvedena u Hrvatskoj putem JANAF-a krenut će na obradu u Mađarske rafinerije. Molimo vas možete li nam dati više informacija o tome i što to znači za sisačku rafineriju?“

Grmoja je zatim nastavio: “Mora nas zabrinuti to da na ovo zastupničko pitanje, na koje je prema poslovniku Hrvatskog sabora odgovor trebao slijediti u roku mjesec dana, ja do zaključenja ovog saziva nisam dobio odgovor iako smo u više navrata predsjedniku Sabora slali požurnice. Predsjednik Sabora time je prekršio poslovnik jer nije pritisnuo ministra Ćorića da odgovori na to pitanje.”

Navodi kako su ovo dokazi da su cijelo vrijeme krili informacije o ovome što se događa i to pokazuje da je u Hrvatskom saboru samo jedna politička opcije bila na liniji zaštite hrvatskih nacionalnih interesa.

“Sjetimo se kako je započela rasprodaja Ine i tko ju je započeo, Slavko Linić i SDP-ova vlada. Znamo što je HDZ radio po pitanju Ine i predaje Ine Mađarima. Vidimo što je radila Plenkovićeva Vlada, a sjetite se da su u ovom prošlom sazivu Hrvatskog sabora donesene izmjene zakona o privatizaciji Ine i isto se tako sjetite čudnovatog načina na koji je očuvan kvorum i kako je taj zakon donesen. Dio oporbe je izašao iz sabornice, nekolicina zastupnika iz oporbe je ostala sjediti, glasali su protiv, time omogućili kvorum i tako je zakon donešen. Dakle, kroz cijelo ovo vrijeme provodi se sustavna izdaja hrvatskih nacionalnih interesa u korist MOL-a i Mađarske. Mi smo uvijek bili na istoj liniji, a vi ćete morati postaviti pitanja ne samo HDZ-u nego i SDP-u i onima koji su ostali sjediti, zašto pogoduju Mađarskim interesima.“

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: ćorić, grmoja, MOST, nafta, rafinerije,