Politika

Most stao uz građane Dubrovnika: Problem manjka komunalnih vezova mora se hitno riješiti!

"Vlasnici plovila spremni su sufinancirati vezove po modelu javno-privatnog partnerstva"

Autor: Darija Kovačić - 30.03.2021

Predstavnici stranke Most u utorak su na prostoru komunalne lučice Batala u Dubrovniku održali tiskovnu konferenciju o gorućem lokalnom problemu nedostatka komunalnih vezova za plovila građana Dubrovnika. Ovaj problem, istaknuli su, predugo ostaje neriješen pa su građani pomalo sami uzimali stvar u svoje ruke, što je rezultiralo time da danas ima više neregistriranih nego registriranih vezova, dok lista čekanja u lučkoj upravi broji više stotina ljudi koji su zainteresirani za korištenje veza. Cijelu situaciju dodatno je zakompliciralo uređenje i proširenje Lapadske obale, zbog čega će stotinjak plovila koja su vezana unutar lučkog područja morati biti izmješteno na nekoliko godina.

To je potaknulo i same građane na prikupljanje potpisa, o čemu je govorio predsjednik Građanske inicijative za rješavanje komunalnih vezova u Gradu Dubrovniku Mišel Lupis. Istaknuo je kako je glavni cilj inicijative to da građani dobiju zamjenske vezove.

– Prikupili smo dosad više od 700 potpisa, a procjena je da treba riješiti tisuću vezova, izjavio je Lupis.

Predsjednik Mosta i kandidat za župana Dubrovačko-neretvanskog Božo Petrov podržao je građansku inicijativu i izjavio da županija mora građanima osigurati zamjenski vez.

– Dovoljno govori to što su građani u manje od tri dana prikupili više od 700 potpisa. To pokazuje da je ovo važna tema i da interes za rješavanjem problema velik. Vlasnici su samo dobili nalog da maknu svoja plovila, ali gdje?! Na Mars?! – upitao se Petrov.

Dodao je i da su vlasnici spremni sufinancirati vezove po modelu javno-privatnog partnerstva te da postoje prostori poput Solituda i Rijeke dubrovačke koji su neiskorišteni potencijali i mogli bi poslužiti rješavanju problema.

Gradski vijećnik i kandidat Mosta za gradonačelnika Dubrovnika Maro Kristić istaknuo je kako je Dubrovnik grad iznimne pomorske tradicije te da dovoljan broj komunalnih vezova u takvom gradu ne bi trebao biti upitan.

– Tražim da se problem konačno riješi. Ponton bi ovdje bio moguće rješenje. To bi bio konkretan i korektan potez u interesu građana, zaključio je Kristić.

Foto: Most

Tagovi: Božo Petrov, maro kristić, MOST, plovila, vezovi,