Politika

Most traži da se na predstojećim parlamentarnim izborima omogući elektroničko i dopisno glasovanje

Razlog je što Hrvatsku kroz nekoliko mjeseci očekuju redovni parlamentarni izbori i izvjesno je da će se održati u uvjetima epidemije

Autor: Ivona Amidžić - 16.04.2020

Predsjednik Kluba zastupnika Mosta Nikola Grmoja danas je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuo kako Most ponavlja svoj Prijedlog o uvođenju elektroničkog i dopisnog glasovanja, jer Hrvatsku kroz nekoliko mjeseci očekuju redovni parlamentarni izbori i izvjesno je da će se održati u uvjetima epidemije te zbog toga treba organizirati da građani izađu na izbore bez straha od zaraze.

„Zato ponavljamo naš prijedlog za uvođenje elektroničkog glasovanja, a iako su to odbili prije Uskrsa i HDZ i SDP, opet smo ovaj zahtjev uputili jer bi naši građani, u uvjetima straha od širenja bolesti, u velikom broju mogli ostati kod kuće bojeći se zaraze. Na taj način bi u pitanje doveli ostvarivanje biračkog prava, posebno za starije građane i druge ugrožene skupine, kronično bolesne, koji pojačano moraju paziti. Pitam premijera Plenkovića i Vladu kako misli održati parlamentarne izbore u ovoj godini, a ističem da je i jedna Njemačka zabranila sva javna okupljanja do 31. kolovoza, što uključuje i predizborne skupove. Kolege iz SDP-a vidim ukazuju da će se dovesti u pitanje legalnost i ustavnost izbora ako ne bude predizborne kampanje, skupova i druženja, ali eto, ne prihvaćaju naš prijedlog koji bi omogućio svim hrvatskim građanima da konzumiraju biračko pravo“, rekao je Grmoja, dodavši da je do studenog ili prosinca moguće organizirati dopisno glasovanje, jer sabor može donijeti odredbe i pripremiti ga.

Napomenuo je kako su sve europske zemlje odgodile izbore, osim Poljske koja ih planira za svibanj, Bavarska je imala dopisno glasovanje, a najsvježiji primjer Južne Koreje koja je izbore održala uz pomoć dopisnog glasovanja i uz stroge mjere, što u Hrvatskoj ne bi bilo moguće organizirati.

foto: screenshot (youtube)

Tagovi: glasovanje, grmoja, koronavirus, MOST, pandemija, parlamentarni izbori,