Politika

Mrak-Taritaš: Hrvatska treba ozbiljnu imigracijsku politiku

Smatra kako za problem iseljavanja i dalje nema pravog odgovora te da se oni koji se bave politikom, prvenstveno moraju zapitati kakvu Hrvatsku žele

Autor: admin - 02.07.2018

Predsjednica Građansko-liberalnog saveza (GLAS) Anka Mrak-Taritaš izjavila je u subotu u Osijeku da  Hrvatska treba ozbiljnu imigracijsku politiku, jer, kako je ustvrdila, samo zemlja koja je otvorena i privlačna drugima i može ih primiti,  pokazuje da je sposobna zadržati i svoje građane.

Govoreći na 3. liberalnom forumu  “Hrvatska između inovacije i emigracije” Mrak-Taritaš je rekla da neka istraživanja pokazuju kako mladi ljudi, koji napuštaju Hrvatsku, kažu da je ne napuštaju samo zato što imaju loš posao, jer mnogi od njih imaju relativno dobar posao, ali je napuštaju jer se ovdje ne osjećaju dobro.

MRAK-TARITAŠ

Smatra kako za problem iseljavanja i dalje nema pravog odgovora te da se oni koji se bave politikom, prvenstveno moraju zapitati kakvu Hrvatsku žele i kakvu budućnost Hrvatske žele i tek onda mogu ponuditi odgovor.
Mrak-Taritaš smatra da si ‘trebamo postaviti nekoliko pitanja’ – tko će plaćati novonastale branitelje, tko će plaćati milijardu kuna godišnje za crkvu i nove borbene avione, tko će plaćati zdravstveni sustav koji je neodrživ.

“Opljačkani mirovinski fond zahvaljujući HDZ-u  raspada se svima nama pred očima, i pitamo se tko će sve to plaćati”, izjavila je  Mrak-Taritaš. Kako smatra, vladajuća struktura na ova pitanja nema odgovore

“Trebamo željeti Hrvatsku koja će biti prijatelj svojim građanima, i koja migrantima, bez obzira iz kojeg razloga dolaze, treba omogućiti da sreću potraže u ovoj zemlji, jer  ako to bude tako, onda će biti dobra i svojim građanima”, rekla je Mrak-Taritaš.

Treći liberalnom forumu održava se u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Joze Radoša, koji je ocijenio kako ozbiljan razgovor o razvoju, inovacijama i rastu gospodarstva nije nešto što je posebno atraktivno u hrvatskoj politici, a pojedini uspješni primjeri, kojih ima svugdje, više se događaju inicijativom i sposobnošću pojedinaca, usprkos sustavu, koji ih ne podupire na pravi način.

Podsjetivši da se sutra navršava pet godina od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, predsjednica stranke “Pametno” Marijana Puljak rekla je da Hrvatska u tome razdoblju nije iskoristila prilike koje je imala. Dodala je da smo do rujna prošle godine ugovorili 36 posto sredstava EU fondova, koja su na sam bila na raspolaganju, dok je, u istom razdoblju, Mađarska ugovorila 78 posto, a Bugarska 62 posto.

Predsjednik Savjeta IDS-a Tulio Demetlika kazao je kako se mladima moraju ponuditi rješenja kako život u Hrvatskoj učiniti poželjnijim i “kako od hrvatskog društva napraviti moderno, tehnološko napradno društvo”.
Na skupu će se održati dvije panel rasprave – “Kuda ideš Hrvatska” i “Ima li nade za nas”,  na kojima će, uz predstavnike ovih stranaka, sudjelovati predstavnici sveučilišne zajednice i poduzetnici.

(Hina)