Lifestyle

Mrsić: Zatvoriti škole, ograničiti skupove, prekinuti rad Sabora

Virus je tu i moramo biti odlučni", naglasio je Mrsić i dodao da Vlada i Nacionalni krizni stožer trebaju iskoristiti to što je Hrvatska do sada bila korak ispred epidemije te poduzeti odlučne mjere

Autor: admin - 12.03.2020

Saborski zastupnik Demokrata Mirando Mrsić u četvrtak je poručio kako je u ovom “ratu protiv koronavirusa” potrebno zatvoriti vrtiće i škole, ograničiti sve skupove veće od deset ljudi, ali i privremeno prekinuti rad Sabora.

“Škole je trebalo zatvoriti u cijeloj Hrvatskoj jer je to jedna od efikasnih mjera širenja epidemije. Zdravlje naše djece nam je ispred svega i Vlada bi trebala, umjesto neodlučnosti koju vidimo u kriznom stožeru, zatvoriti, vrtiće, škole i fakultete. Što se tiče zatvaranja granica, treba razmišljati i o drugim modalitetima, ali i podignuti spremnost zdravstvenog sustava”, izjavio je Mrsić novinarima u Saboru

“Virus je tu i moramo biti odlučni”, naglasio je Mrsić i dodao da Vlada i Nacionalni krizni stožer trebaju iskoristiti to što je Hrvatska do sada bila korak ispred epidemije te poduzeti odlučne mjere.

Pozvao se na primjer Kine u kojoj je vidljivo, tvrdi, da samo odlučni potezi i jake mjere mogu zaustaviti širenje virusa. Ocijenio je i kako su mjere poput ograničavanja kontakata, samoizolacije i zatvaranja škola i vrtića Vlada i Krizni stožer već ranije morali donijeti za cijelu Hrvatsku, a ne samo za Istarsku županiju.

Mrsić smatra da bi zbog ove neuobičajene situacije trebalo inicirati sastanak svih stranaka u Saboru, kako bi se u ovom “ratu protiv virusa” postigao nacionalni konsenzus kako se postaviti u ovoj krizi koja se ne tiče samo virusa, već i gospodarske krize.

“Moramo pomoći građanima, ali i poslodavcima. Naša ekonomija je vulnerabilna i ovisni smo o turizmu i uslugama i ako sada ne napravimo odlučne poteze, bojim se da će Hrvatska potonuti u još dublju recesiju nego što je bila 2008. godine“, upozorio je.

Mrsić smatra kako u ovoj situaciji ni prekid rada Sabora ne bi bio loša odluka “Treba otkazati i skupove i posjete Saboru i plediram na sve stranke da se danas ili sutra dogovorimo o svim koracima i odlučnim mjerama koje treba poduzeti u Hrvatskoj”, istaknuo je.

Tagovi: koronavirus, mirando mrsić,