Crna kronika

Muškarca koji je srušio spomenik Končaru čeka operacija, nedjelo osudila i gradska uprava

Ozlijeđeni muškarac je oko 5 sati prvo primljen na Hitni kirurški prijem odakle je nakon ukazane liječničke pomoći i zbog težine ozljeda upućen na daljnje bolničko liječenje ...

Autor: Alan Srčnik - 08.11.2018

Muškarac (65) koji je jutros oko 4.20 sati na Bačvicama srušio spomenik Radi Končaru, koji mu je naposljetku pao na nogu, teško je ozlijeđen i čeka ga operativni zahvat, doznaje Hina u KBC Split – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Ozlijeđeni muškarac je oko 5 sati prvo primljen na Hitni kirurški prijem odakle je nakon ukazane liječničke pomoći i zbog težine ozljeda upućen na daljnje bolničko liječenje na odjel traume gdje ga očekuje operativni zahvat.

“Nama je u ranim jutarnjim satima doveden pacijent s težom tjelesnom ozljedom koji ima prijelom određenog dijela tijela, a nastalo je djelovanjem mehaničke sile. Njegovo stanje je stabilno, pacijent za sada nije ničim ugrožen i bit će podvrgnut operativnom zahvatu čime će se ozljeda sanirati”, kazao je za Hinu Bruno Lukšić, voditelj Odjela traume I splitske bolnice.

I dok gradske službe popravljaju nastalu štetu, policija je dovršila očevid i čeka da se muškarac koji je bistu oporavi pa da se s njim u bolnici obave razgovor kako bi se završilo kriminalističko istraživanje slučaja.

Rušenje spomenika osudila i gradska uprava

Rušenje spomenika Radi Končaru najoštrije je osudila i gradska uprava u čijem se priopćenju ističe da je to čin neodgovornog pojedinca i ne izražava mišljenje građana slobodnog i tolerantnog Splita te da osuđuju takav vandalizam i divljaštvo.

“Vjerujemo kako će nadležne institucije primjereno kazniti počinitelja. Grad Split je jutros, po saznanju o ovom činu, angažirao tvrtku koja će nakon policijskog očevida, sanirati štetu i spomenik vratiti u prvobitno stanje”, stoji u priopćenju.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita Josip Milat kaže da rušenje spomenika Radi Končaru u Splitu, nijetek vandalski i necivilizacijski čin pojedinca. “I malom djetetu je jasno da nekoliko tisuća srušenih, devastiranih i po nekoliko puta oskrnavljenih spomen obilježaja antifašizmu, ne samo u Splitu nego diljem Lijepe Naše, nije moguće svesti na djela neodgovornih pojedinaca”, kazao je Milat.

Foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Tagovi: končar, split,