Lifestyle

Na današnji dan rođen poznati svjetski redatelj koji je djetinjstvo proveo na Jadranu

Popularni redatelj živio je određeno vrijeme u Poreču i Pakoštanama - Njegove ste filmove sigurno gledali!

Autor: Ivona Amidžić - 18.03.2019

Na današnji dan, 18. ožujka 1959. u Parizu, rođen je francuski, a svjetskin poznati, filmski redatelj, scenarist i producent, Luc Besson.

Besson je poznat po svom karakterističnom filmskom stilu, a često ga se povezuje s posebnim pokretom kojeg kritičari nazivaju ‘Cinema du look’ gdje je naglasak veći na spektaklu nego narativu. Stil se odnosio na filmove koji su imali veličanstven vizualni identitet i koji su bili fokusirani na mlade, otuđene likove koji su predstavljali marginaliziranu mladež Francuske.

Teme koje prožimaju većinu njegovih filmova uključuju osuđene ljubavne veze, mlade ljude više vezane za generacijske grupe nego obitelj, ciničan pogleda na policiju i slično.

Njegovi su roditelji bili instruktori ronjenja u poznatom francuskom turističkom lancu Club Méditerranée. Tako je Luc Besson u dječačkoj dobi živio određeno vrijeme na hrvatskoj obali Jadrana, točnije u Poreču i Pakoštanama, kao i u drugim sredozemnim turističkim mjestima, talijansku i grčku obalu.

Besson je počeo pisati priču na kojoj je napisan scenarij njegovog filma Peti Element, kad mu je bilo šesnaest godina, i to, navodno, iz dosade.

Neki od njegovih najpoznatijih filmova su Veliko plavetnilo (The Big Blue, 1988), Nikita (La Femme Nikita, 1990), Leon Profesionalnac (Leon: The Professional, 1994), Peti Element (The Fifth Element, 1997), Taksi (Taxi, 1997) zajedno s ostatkom serijala, Ivana Orleanska (The Messenger: Joan of Arc, 1999), Transporter (The Transporter, 2002) zajedno s ostatkom serijala, Distrikt 13 (Banlieue 13, 2004), Odmetnice (Bandidas, 2006), 96 sati (Taken, 2008) zajedno s ostatkom serijala, a njegovi noviji popularni filmovi su Lucy (Lucy, 2014) i Valerijan i grad tisuću planeta (Valerian and the City of a Thousand Planets, 2017).

Surađivao je s poznatim glumcima od kojih su neki Jean Reno, Mila Jovovich, Robert De Niro, Jason Statham, Liam Neeson i mnogi drugi.

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: besson, francuski, Jadran, jadranska obala, luc besson, redatelj, rođen,