Lifestyle

Na ovogodišnjoj Ultri očekuje se rekordnih 160.000 posjetitelja

Dosad prodano 25 posto više ulaznica nego za prošlogodišnji u istom razdoblju lani

Autor: Ivona Amidžić - 28.02.2019

Ovogodišnji Ultra Europe festival elektroničke glazbe održat će se od 11. do 17. srpnja u Splitu te na Braču, Hvaru i Visu, a očekuje se više od 160.000 posjetitelja iz 140 zemalja, najavio je u srijedu Joe Bašić, direktor tvrtke MPG Live, koja je nositeljica licencije festivala Ultra Europe za Hrvatsku, koji se sedmu godinu održava Splitu – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

“Interes za ovogodišnji Ultra Europe festival je veći nego ikad i bit će to dosad najveći organizirani festival elektroničke glazbe u Hrvatskoj”, rekao je Bašić na konferenciji za novinare.

Za ovogodišnji Ultra Europe festival dosad prodano 25 posto više ulaznica nego za prošlogodišnji u istom razdoblju lani

“Poseban mamac za posjetitelje na ovogodišnjem Ultra Europe festivalu je nastup benda Swedish House Mafia, koji je najzaslužniji za razvoj elektroničke glazbe diljem svijeta i koji je odlučio povratak na svjetsku scenu nakon petogodišnje stanke označiti nastupom na festivalu u Splitu. To su najveće zvijezde elektroničke glazbe koje su ikad nastupile na festivalu u Splitu”, rekao je Bašić, dodajući kako je u kratkom roku više od dva i pol milijuna posjetitelja vidjelo videosnimku na društvenoj mreži tog festivala kojom je najavljen nastup te grupe u Splitu.

Po Bašićevim riječima, u proteklih šest godina taj je festival Splitu i okolnim mjestima donio tri milijarde kuna, a u državni je proračun otišlo oko 300 milijuna.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina je istaknuo kako su pozitivni turistički i gospodarski učinci Ultra Europe festivala iznimno važni budući da svaki posjetitelj prosječno potroši 340 eura na dan, a ostali turisti u Hrvatskoj oko 80 eura na dan.

“Tržište elektroničke festivalske glazbe diljem svijeta strahovito raste i godišnje se na tom tržištu potroši oko sedam milijarda dolara”, istaknuo je Glavina. Podsjetio je kako je na prošlogodišnjoj sjednici Vlade, održanoj u svibnju u Splitu, Ultra Europe festival ocijenjen kao strateški važan projekt za Hrvatsku.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara: Festival u zadnjih sedam godina “dramatično promijenio sliku Splita u turističkom smislu”

“Dobrobiti Ultre u našem gradu su nemjerljive”, rekao je Krstulović Opara, ističući kako je taj festival pridonio “transformaciji našega turističkog proizvoda, ali i našeg ponašanja prema turizmu”

Direktorica Turističke zajednice Grada Splita Alijana Vukšić je rekla da je Split prije sedam godina, to jest prije nego što je pokrenut Ultra Europe festival, imao 6000 postelja kao turističku ponudu, a sada ih ima 33 tisuće “Posjetitelj Ultra Europe festivala u prosjeku provedu na splitskom području oko pet i pol dana, a ostali gosti do dva dana”, objasnila je Vukšić.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella je rekao da Ultra Europe festival iznimno pridonosi promidžbi Splita i Hrvatske diljem svijeta, a splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić je istaknuo da je taj festival “strateška manifestacija za tu županiju”.

Glavni događaji na Ultra Europe festivalu i ove će godine biti na Poljudu. Predsjednik Uprave Hajduka Jasmin Huljaj je rekao kako je “partnerski odnos između Hajduka i Ultre velika vrijednost Splita”.

Na ovogodišnjem Ultra Europe festivalu prvi put će nastupiti i jedna grupa Hrvatske, to jest bend “Vatra”.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Brač, elektronička glazba, glazbeni festival, hvar, split, ultra, Ultra Europe festival, ultra music festival, Vis,