Politika

Na prisegi novim pripadnicima bojne “Pauci” uručene crvene beretke

U bivšoj splitskoj vojarni Dračevcu danas su svečano prisegnula 33 nova pripadnika 3. mobilizirane bojne "Pauci"

Autor: Ivona Amidžić - 06.03.2019

U bivšoj splitskoj vojarni Dračevcu svečano su prisegnula 33 nova pripadnika 3. mobilizirane bojne “Pauci”, te su im uručene crvene beretke, koje su bile zaštitni znak 4. gardijske brigade, čiji su sljednici – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Među novim pripadnicima postrojbe je i pet žena.

Crvene beretke pri ulasku mladih vojnika u 4. gardijsku brigadu uručivane su im od 1993. do 2001. godine, što je ukinuto nakon dolaska SDP-ove koalicije na vlast, a ponovno je uvedeno 2018. godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izjavio je kako je time vraćen sjaj Hrvatskoj vojsci.

“Crvena beretka je simbol snage, hrabrosti, časti i ponosa i ona sjedinjuje ljubav prema domovini, spremnost za žrtvu i pobjedu u Domovinskom ratu”, rekao je Krstičević i dodao kako su crvene beretke donosile mir i slobodu gdje god su dolazile. “Danas zajedno jačamo Hrvatsku vojsku i mislim da smo vratili sjaj i ponos Hrvatskoj vojsci”, poručio je.

Krstičević je najavio ponovno ustrojavanje središta za borbenu vojsku tijekom ove godine te je podsjetio na važnu ulogu takvog središta u Šepurinama, gdje se Hrvatska vojska u Domovinskom ratu spremala za operacije.

U Domovinskom ratu poginula 194 pripadnika 4. gardijske brigade

“Upravo nam takvo središte treba da bismo bili još spremniji i jači. Trebaju nam vođe kao što su bili general Matijaš (Andrija), Damir Tomljanović, Blago Zadro, jer to su uzori i vrijednosti današnje Hrvatske vojske”, rekao je ministar obrane. Podsjetio je i kako je 4. gardijska brigada podnijele golemu žrtvu u Domovinskom ratu, u kojem su poginula 194 njezina pripadnika.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Drago Matanović ocijenio je kako za one koji su dobili crvene beretke danas počinje novo razdoblje njihova vojnog poziva jer postaju članovi postrojbe koja je nasljednik i nositelj tradicije 4. gardijske brigade.

“Nastavite i dalje njegovati pobjednički duh hrvatskih branitelja, gradite i unaprjeđujte ovu elitnu postrojbu i budite pobjednici, ali kroz svoju službu uvijek pazite na osjećaj prema domovini i žrtvi naših poginulih branitelja”, rekao je Matanović.

Istaknuo je kako složeni sigurnosni uvjeti diljem svijeta te razvoj novih tehnologija i metoda ratovanja nameću Hrvatskoj vojsci potrebu stalnog prilagođavanja sustava vojnog školovanja i obuke.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je pak kako je crvena beretka simbol 4. gardijske brigade, čiji je sljednici ponosno nose.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: bojna, crvene beretke, dračevac, pauci, prisega, split, splitska vojarna, vojarna,