Crna kronika

Načelnik Vitez: Razina sigurnosti u Splitu i županiji zadovoljavajuća

Načelnik Vitez istaknuo kako će policija svakodnevno i kontinuirano nastaviti raditi na podizanju sigurnosti

Autor: Ivona Amidžić - 09.03.2019

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Dražen Vitez na izvanrednoj konferenciji za novinare u petak u Splitu, koja je sazvana zbog uhićenja osmeročlane kriminalne skupine čije se članove u sastavu zločinačkog udruženja sumnjiči za najteža kaznena djela, ocijenio je da razina sigurnosti na području te PU i Splitsko-dalmatinske županije na zadovoljavajućoj razini – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Načelnik Vitez  je također istaknuo kako će policija svakodnevno i kontinuirano nastaviti raditi na podizanju sigurnosti

Za ovaj slučaj je rekao da se radi o kvalitetnom i profesionalno obavljenom istraživanju kriminalističke policije, koje je završeno dobro organiziranom akcijom u kojoj su bili uključeni Specijalna i Interventna jedinica policije, što je na koncu dalo izvanredan rezultat.

Zajedničkim radom su pokazali, ocijenio  je Vitez, da splitska policija ima snage i da se može uhvatiti u koštac sa svim oblicima kriminala. Mjesecima su bili uporni, prikupljali informacije, činjenice i dokaze da bi istraživanjem uhvatili veći broj osoba i kriminalistički obradili grupu s područja Splitsko-dalmatinske županije koja se organizirala u zločinačko udruženje, rekao je.

“Ovu smo akciju radili mjesecima sve u cilju rasvjetljavanja kaznenih djela s elementima nasilja koje je počelo od prosinca prošle godine do danas. Naši policijski službenici maksimalno su bili posvećeni radu na kriminalističkom istraživanju, pronalaženju počinitelja i njihovom procesuiranju, rekao je Vitez.

Višemjesečno kriminalističko istraživanje provedeno pod kodnim imenom Smart

Kako je ocijenio, svjesni su da su ovi događaji mogli kod građana stvoriti sumnju i upit jesu li sigurni oni i njihova imovina. “Krenuli smo u istraživanje kako bismo priveli počinitelje. Tako smo na jasan način građanima poslali poruku da živimo u sigurnom gradu i županiji”, ocijenio je načelnik PU Vitez.

Voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Ivan Kasum rekao je da je višemjesečno kriminalističko istraživanje provedeno pod kodnim imenom Smart, da su ga proveli zbog sumnji da na području Splita i okolice egzistira zločinačko udruženje više osoba koje su se udružile radi počinjenja više težih kaznenih djela.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja prikupili su materijalne dokaze i uz kaznenu prijavu USKOK- u prijavili osam osoba za kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju, ubojstva u pokušaju, oštećenja tuđe stvari i nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Sedam je osoba predano pritvorskom nadzorniku dok jedna osoba policiji nije dostupna.

Članovi zločinačkog udruženja, među ostalome, palili prijevozna sredstva kako bi dobili veći utjecaj

Zamjenica ravnateljice USKOK- a Natalija Petković je rekla da su nakon svih prikupljenih dokaza, nakon ispitivanja privedenih osumnjičenika donijeli rješenje o provođenju istrage, a o detaljima istrage nije mogla govoriti s obzirom na to da istraga nije javna. Rekla je i da su sucu istrage predložili određivanje istražnog zatvora za osumnjičenike te da se čeka njegova odluka.

Načelnik Sektora krim policije Ante Matković naveo je i da su članovi zločinačkog udruženja među ostalim i palili prijevozna sredstva, a sve kako bi preuzeli utjecaj na kriminalnoj sceni Splita.

“Ono što nas očekuje u sljedećem razdoblju je intezivan rad kako bi rasvijetlili ulogu članova tog zločinačkog udruženja u neriješenim kaznenim djelima. Usmjerit ćemo se na otkrivanje neprijavljenih kaznenih djela i žrtava tih kaznenih djela koje se lihvarilo i iznuđivalo, pa čak i poticalo na kaznena djela razbojstva. Zato pozivamo žrtve tih kaznenih djela da se jave policiji, a mi im jamčimo da ćemo u skladu sa zakonskim mogućnostima pružiti odgovarauće mjere zaštite”, zaključio je Matković.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: dražen vitez, kriminalci, kriminalna skupina, načelnik, PU splitsko-dalmatinska, sigurnost, split, uhićeni, uhićenje,