Kultura

Nacionalni kviz za poticanje čitanja ove godine prilagođen situaciji

Nacionalni se kviz ove godine održava pod nazivom "Istraživači planeta Z.", a može se rješavati do 23. listopada

Autor: Ivona Amidžić - 18.09.2020

Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se ove godine održava pod nazivom “Istraživači planeta Z.” može se rješavati do 23. listopada, priopćile su Knjižnice grada Zagreba (KGZ).

KGZ podsjeća da se kviz više od 20 godina održava u Mjesecu hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga) i nastoji dodatno potaknuti djecu od 4. do 8. razreda na čitanje.

Ove je godine, ističu iz KGZ, sve prilagođeno novonastaloj situaciji, pa umjesto čitanja knjiga na temu planeta Zemlja, sudionici trebaju proučiti i istražiti online izvore koji su birani da zadovolje dječju znatiželju i interes: od mrežnih stranica nacionalnih i parkova prirode, online enciklopedija, muzeja, instituta koji se bave zaštitom i očuvanjem prirode.

Djeca mogu sudjelovati u kvizu putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i dijaspori. Kviz je dostupan na mrežnoj stranici ovdje.

Pobjednici se biraju metodom slučajnog odabira te oni sudjeluju u javnom izvlačenju glavne i utješnih nagrada koje ove godine prate temu Mjeseca hrvatske knjige. Osim glavne nagrade, tableta Lenovo Tab E8 koji osigurava tvrtka Microline, nagrade i tematske knjige osigurava nakladnička kuća Planetopija, a za prigodne se darove pobrinuo WWF Adria.

Završna svečanost trebala bi se održati 13. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu uz prigodan nastup polaznika plesnog studija Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih, te motivacijski govor Irme Popović Dujmović o važnosti očuvanja prirode.

Epidemiološke prilike odredit će načina održavanja završne svečanosti, a sve obavijesti o tome bit će pravodobno objavljene na mrežnoj stranici kviza.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: čitanje, knjige, mjesec knjige, nacionalni kviz, online, poticanje čitanja,