Kultura

Najavljena premijera Millerove “Kušnje” na sceni splitskog kazališta

Millerova "Kušnja" - u Hrvatskoj poznata kao "Vještice iz Salema"

Autor: Ivona Amidžić - 19.02.2019

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu najavljena je za subotu, 23. veljače, premijera drame Arthura Millera “Kušnja” u režiji Nenni Delmestre i dramaturškoj obradi Elvisa Bošnjaka – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Millerova “Kušnja”, u Hrvatskoj poznata kao “Vještice iz Salema”, spada u sam vrh američke dramaturgije dvadesetog stoljeća. Drama o povijesnom suđenju vješticama s kraja 17. stoljeća u Massachusettsu, Milleru je poslužila kao alegorija o makartizmu, razdoblju progona političkih vještica u konzervativnoj Americi pedesetih godina dvadesetog stoljeća.

To je udarna premijera ove sezone, rekao je vršitelj dužnosti intendanta Goran Golovko u utorak na konferenciji za medije.

Redateljica Nenni Delmestre se novom interpretacijom dotakla, rekla je, raznih tema, među ostalim nasilja nad ženama, vršnjačkog nasilja i korupcije. “Bilo je zahtjevno jer na sceni imamo 22 glumaca i veliku ekipu mladih glumaca. Zahvalna sam svima jer su uložili veliku energiju i trud”, rekla je Delmestre.

Dramaturg Elvis Bošnjak je rekao da je tim poslom, otkako ga je nazvala Delmestre i pitala hoće li raditi na tekstu, bio potpuno obuzet sedam mjeseci. Rekao je da je bilo teško raditi na takvom “fantastičnom tekstu” i da bi predstava po cjelovitom tekstu trajala duže od četiri sata.

“Ne radi se o ljudima koji su sveci i heroji. Radi se o sasvim običnim i grešnim ljudima”

“Odlučiti što micati, a što ostaviti iz teksta je vrlo osjetljiv posao. Pokušali smo se koncentrirati oko glavne teme, u obradi teksta smo micali određene dijelove radnje i likove, dok smo neke likove spajali. Najveća osobitost ovoga djela je što se radi o ljudima koji nisu ni sveci, ni heroji. Radi se o sasvim običnim i grešnim ljudima”, kazao je Bošnjak.

U predstavi glume Zoja Odak, Elvis Bošnjak, Snježana Sinovčić Šiškov, Katarina Romac, Mijo Jurišić, Trpimir Jurkić, Marjan Nejašmić Banić i ostali. Scenografkinja je Lina Vengoechea, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin a koreografkinja Zrinka Lukčec Kiko.

Ulogu Rebecce Nurse igra nacionalna dramska prvakinja splitskog HNK Zoja Odak, čiji je to povratak na scenu nakon pet godina. Zoja Odak je rekla na konferenciji za novinare da je za nju vrlo intrigantan tekst. Rekla je da ju je obuzela uloga Rebecce Nurse, žene koja je zaista postojala, zato što je onda bila, a može se prenijeti i na današnje vrijeme, moralna, duhovna i društvena vertikala.

Millerova “Kušnja” (1953.) više je puta adaptirana za film i televiziju te često izvođena na svjetskim scenama. Gotovo sedam desetljeća nakon nastanka drame, Nenni Delmestre novom interpretacijom klasičnog teksta pronalazi snažnu poveznicu s aktualnom situacijom i okolnostima u kojima živimo, kaže se u najavi HNK.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: arthur miller, kušnja, premijera, split, splitsko kazalište, vještice iz salema,