Kultura

Najavljeno 67. „Splitsko ljeto” – Odgovorno uživajmo u bogatom kulturnom programu

Mjesec bogat ambicioznim programom napokon će donijeti buđenje ljetne kulturne scene i, nadaju se svi, označiti povratak normalnom životu

Autor: Ivona Amidžić - 06.07.2021

67. po redu Splitsko ljeto održat će se u svom tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza, a mjesec bogat ambicioznim programom napokon će donijeti buđenje ljetne kulturne scene i, nadaju se svi, označiti povratak normalnom životu.

Današnjoj najavi programa Festivala prethodilo je potpisivanje ugovora o sponzorstvu između HNK Split i Otp banke koja će financijski pratiti Splitsko ljeto, ali i cjelokupnu kazališnu sezonu. Istaknuvši važnost potpore Grada Splita, sponzora, Županije, a u datim okolnostima osobito Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, intendant HNK i ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan zahvalio je na financijskoj i logističkoj potpori svih uključenih u iznimno zahtjevnim okolnostima usklađivanja ambicioznog kulturno-umjetničkog  programa s epidemiološkim mjerama.

Gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zadovoljstvo zbog kontinuiteta održavanja Splitskog ljeta unatoč okolnostima, zahvalivši se na doprinosu svima koji pomažu da se u sigurnim uvjetima održi ne samo Splitu bitan i vrijedan  nacionalni kazališni festival, već i sve ključne gradske kulturne, obrazovne, znanstvene i sportske manifestacije. Pozdravivši raznovrstan i bogat program festivala , gradonačelnik je pozvao sugrađane da u njemu uživaju, pozvavši ih na odgovorno ponašanje i poštivanje mjera. Apelirao je i ovom prigodom na sve Splićanke i Splićane koji to mogu da se cijepe jer time, kako je istaknuo,  ‘šaljemo poruku da vodimo računa o najugroženijim skupinama našeg društva’. Pored gradonačelnika Puljka, konferenciji za medije nazočio je i njegov zamjenik Bojan Ivošević koji je ispred Grada koordinirao nadležne službe, a sve kako bi organizacija Festivala, čiji će se program odvijati na nizu gradskih lokacija, protekla u najboljem mogućem redu.

I Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Splita naglasila je važnost poštivanja mjera u vrlo bitnom trenutku za turizam, ‘od kojeg i za koji živi veliki broj naših građana’.

Ravnateljica splitsko-dalmatinskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo  Željka Karin potvrdila je da je  Festival organiziran u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, da su uvjeti za ovakvo događanje testirani te da nije bilo problema, pa se isti ne očekuju ni tijekom Festivala, ukoliko se, naravno, mjere budu provodile. – Da bi se svi vratili normalnim životima moramo biti solidarni i cijepiti se, pozvala je još jednom dr. Karin.

Kako ipak epidemiološke mjere ne bi umanjile ili zasjenile ovaj značajan kulturni događaj, organizator je najavio uistinu sadržajno Splitsko-ljeto čiji će se službeni dio svečano otvoriti premijerom opere Pietra Mascagnia, Cavalleria rusticana, na Peristilu, nakon čega slijedi niz zanimljivih premijernih opernih, dramskih i baletnih izvedbi, repriznih naslova, koncerata, brojnih gostovanja, književnih događanja i izložbi.

Cjeloviti program 67. Splitskog ljeta, informacije o ulaznicama i ostale upute za publiku mogu se pronaći na službenim stranicama HNK: www.hnk-split.hr, Splitskog ljeta: www.splitsko-ljeto.hr, kao i na njihovim stranicama na društvenim mrežama.

foto: grad Split

Tagovi: kulturni program, program, split, splitsko ljeto,