Lifestyle

Najavljeno proširenje kapaciteta u KBC-u Split za oboljele od Covida-19

Dr. Ivo Ivić: Dodao je kako vjeruje da ipak neće biti potrebno angažirati Spaladium arenu za smještaj zaraženih koronavirusom

Autor: Ivona Amidžić - 10.11.2020

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split dr. Ivo Ivić najavio je u ponedjeljak proširenje kapaciteta u toj zdravstvenoj ustanovi za smještaj oboljelih od Covida-19, jer se očekuje daljnji porast novozaraženih koronavirusom.

“Pošto se očekuje porast broja oboljelih od koronavirusa to znači da ćemo u KBC-u Split trebati dodatno povećati smještajne kapacitete za njihovo liječenje,” rekao je dr. Ivić u ponedjeljak za Hinu.

Podsjetio je da u splitskom KBC-u trenutačno može biti primljeno 170 osoba oboljelih od Covida-19, a da ih je sada u toj zdravstvenoj ustanovi 114, od kojih je 12 na respiratoru.

“Porastom broja oboljelih povećavat će se i smrtnost,” kazao je Ivić.

Podsjetivši da su u prvom valu epidemije zaraze koronavirusom umirale osobe uglavnom najstarije životne dobi, dr. Ivić procjenjuje kako bi u nadolazećem razdoblju moglo doći do povećanja oboljelih i smrtnosti osoba životne dobi između 50 i 60 godina.

Smatra da bi angažiranje splitske Spaladium arene za prihvat oboljelih od koronavirusa trebala biti krajnja varijanta.

“Liječenje težih slučajeva oboljelih od koronavirusa u Spaladium areni bilo bi preteško, a za lakše slučajeve prikladnije je da ostanu doma u samoizolaciji nego da budu u Spaladium areni,” objasnio je.

Dodao je kako vjeruje da ipak neće biti potrebno angažirati Spaladium arenu za smještaj zaraženih koronavirusom.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrle su četiri osobe – dvojica muškaraca od 84 i 70 godina te dvije žene od 79 i 81 godinu, koje su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na Covid infekciju.

Od ukupno 48 novooboljelih osoba od koronavirusa u posljednja 24 sata na području Splitsko-dalmatinske županije 22 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1726 osoba je u samoizolaciji na području te županije, izvijestio je u ponedjeljak županjski Stožer civilne zaštite.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: bolnica, covid, dr. ivo ivić, infektologija, KBC Split, koronavirus, oboljeli,