Gospodarstvo

Najvažniji hrvatski zahtjevi o reformskom paketu ZPP uzeti u obzir

Sada nakon što je postignut politički dogovor, otvoren je put da obje zakonodavne institucije, Vijeće i Parlament, i formalno izglasaju nova pravila...

Autor: Ivona Amidžić - 01.07.2021

Hrvatska može biti zadovoljna dogovorom o ključnim pitanjima iz reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) jer su uzeti u obzir njezini najvažniji zahtjevi, rekla je u Luxembourgu ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministri poljoprivrede i ribarstva na svom su dvodnevnom sastanku u Luxembourgu potvrdili dogovor koji je prošlog tjedna postignut s Europskim parlamentom o reformi ZPP-a.

“Izrazila bih zadovoljstvo što smo podržali politički dogovor postignut oko najvažnijih otvorenih pitanja buduće Zajedničke poljoprivredne politike, posebno zbog činjenice da su uvaženi najvažniji hrvatski zahtjevi koje smo tražili na prošlom sastanku Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo, a koji se odnose na tretman područja s prirodnim ograničenjima, na dobrobit životinja te određena izuzeća i fleksibilnost koja su vezana za male poljoprivrednike”, izjavila je u Luxembourgu ministrica Vučković.

Nova pravila ZPP-a, koja će se primjenjivati od 2023. do kraja 2027., obvezuju države članice na poštovanje socijalnih i radničkih prava poljoprivrednih radnika, potiču poljoprivrednike da primjenjuju zelenije poljoprivredne prakse, predviđaju potpore manjim poljoprivrednim gospodarstvima i mladim poljoprivrednicima te se zalažu za snažnije povezivanje  potpora poljoprivrednim gospodarstvima s njihovim rezultatima i uspješnosti.

Pregovori o novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici vodili su više od tri godine. U višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027. za poljoprivrednu politiku predviđeno je oko trećine europskog proračuna, odnosno 387 milijardi eura.

Sada nakon što je postignut politički dogovor, otvoren je put da obje zakonodavne institucije, Vijeće i Parlament, i formalno izglasaju nova pravila.

Ministri su također postigli suglasnost oko kontrolne uredbe koja se odnosi na ribarstvo.

“Mi smo zadovoljni činjenicom da je dogovor postignut jer su monitoring, kontrole i praćenje u sustavu ribarstva vrlo važni. Hrvatska je postigla značajan napredak posljednjih godina, osobito kada je riječ o primjeni inovacija i novih tehnologija u nadzoru i praćenju”, rekla je ministrica Vučković.

Pohvalila je hrvatski ribarski sektor koji je prošao “vrlo važnu i tešku preobrazbu” te istaknula potrebu da se sačuvaju ribarski resursi koje Hrvatska ima, ribarska flota, mali ribari i tradicionalni način života.

Ministrica Vučković je rekla da je na sastanku Hrvatska zatražila nastavak potpore sektoru vinarstva, koji je vrlo pogođen vremenskim nepogodama i pandemijom te dodatne potpore za povećane investicijske zahtjeve. “U vremenima krize investicije su ono što najviše može izvući ovaj sektor”, kaže ministrica.

Hrvatska je također tražila dodatnu pomoć za sektor pčelarstva zbog gubitka medonosnog potencijala te dodatnu pomoć za sektor voća i povrća zbog mraza, rekla je ministrica Vučković.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: dogovor, ključna pitanja, paket, reforme, vučković, zajednička poljoprivredna politika, zpp,