Politika

Narod odlučuje: Kuščeviću, daj otkaz

"Tražimo otkaz aktualnog ministra Kuščevića jer je pokazao da ne zna čitati zakone i da se služi manipulacijama", rekli su članovi građanske inicijative Narod odlučuje

Autor: Josipa Maksimović - 01.11.2018

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” zatražila je u srijedu otkaz ministra uprave Lovre Kuščevića zbog, kako su rekli njezini predstavnici na konferenciji za novinare u Splitu, manipulacija prilikom provjere potpisa za raspisivanje referenduma, a traže i da se provjeri zakonitost provjere broja tih potpisa.

“Građanska inicijativa ‘Narod odlučuje’ dokazala je kompromitiranost referendumskog procesa od aktualne državne vlasti te zato odmah tražimo od Sabora i Vlade raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.

Također tražimo ostavku aktualnog ministra Kuščevića jer je pokazao da ne zna čitati zakone i da se služi manipulacijama. Evo danas vidimo da ne zna čitati mailove”, rekla je članica Organizacijskog odbora Građanske inicijative “Narod odlučuje” Sanja Bilač.

Dodala je kako”takav nesposoban ministar mora odmah otići” s te dužnosti.
Tumačeći svoju ocjenu o “korumpiranosti referendumskog procesa od aktualne državne vlasti”, Bilač je rekla kako Građanska inicijativa “Narod odlučuje” za to ima argumente.

“Imamo argumente koji dokazuju da je bilo manipulacija s potpisanim knjigama Građanske inicijative ‘Narod odlučuje’. Mi smo 13. lipnja predali kutije s potpisnim knjigama, načinjen je zapisnik zajedno sa saborskim povjerenstvom i u tom zapisniku je utvrđen broj kutija i broj potpisnih knjiga”, dodala je.

Bilač je danas ponovila tvrdnju koju su prošlih dana iznosili članovi te inicijative da je u zapečaćenim kutijama nestao određeni broj knjiga ili da ih ima više. “Za prvo referendumsko pitanje nedostaju četiri potpisne knjige, a za drugo pitanje tri su knjige više”, dodala je. Po njezinim riječima, “aktualni režim” ne pokazuje samo otpor i gušenje referendumskih inicijativa i inicijativa hrvatskoga naroda, nego i “apsolutni šlamperaj, neznanje, ali i urušavanje ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske”.

“Oni moraju biti svjesni da će odgovarati za to jer mi ćemo se boriti do kraja svim raspoloživim dopuštenim sredstvima da dokažemo sve njihove manipulacije i nezakonite radnje”, poručila je Bilač.

Po njezinim riječima, oko ministra uprave Kuščevića “već sada ima jako puno pokajnika”.

“HDZ je poznat po tome da se naglo pojave pokajnici kada netko gubi vlast ili jednostavno nije više u milosti, tako da će se sve saznati”, rekla je Bilač.

Ocijenila je da je Kuščević neprijatelj naroda te da će prije ili poslije “ovaj režim pasti, Kuščević će otići, ali svi će snositi odgovornost za ovo što su radili”. “To vam jamčim”, istaknula je Bilač.

Član Građanske inicijative “Narod odlučuje” Drako Varnica rekao je novinarima kako je ta inicijativa od Agencije za zaštitu osobnih podataka zatražila provjeru postupka Ministarstva uprave i APIS-a.

“Ministar uprave Kuščević više je puta u javnim istupima govorio kako je zakon nedorečen i da ga treba hitno mijenjati, posebice glede procedure koja se događa nakon predaje potpisa”, rekao je Varnica.

foto HINA / Denis CERIĆ

(Hina)

Tagovi: HDZ, Kuščević, otkaz,