Lifestyle

Nekoliko europskih zemlja najavilo je karantene za putnike iz drugih država i regija EU

Tri udruge traže od vlasti bolju koordinaciju i usklađivanje na europskoj razini...

Autor: Ivona Amidžić - 07.08.2020

Dvije velike organizacije koje predstavljaju zrakoplovne kompanije i udruga zračnih luka oštro su kritizirali “nedosljedna” ograničenja putovanja u Europi koja potkopavaju povjerenje putnika.

“Europski zrakoplovni sektor traži od država članica EU i Schengena kao i od Velike Britanije da razmotre ograničenja putovanja, posebice karantene”, pišu Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA, 290 kompanija) i Airlines for Europe (A4E), kao i ACI Europe, koja predstavlja više od 500 zračnih luka u 45 europskih zemalja.

Oni su pismo uputili čelnicima i ministrima prometa, zdravstva i unutrašnjih poslova zemlja EU, šengenskog prostora i Velike Britanije.

“Puno tih ograničenja nije u skladu s načelima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)”, navode tri organizacije.

“Neke od tih nacionalnih jednostranih mjera su u suprotnosti sa savjetima stručnjaka i dodatno potkopavaju povjerenje klijenata”, upozoravaju one.

Nekoliko europskih zemlja najavilo je karantene za putnike iz drugih država i regija EU.

Britanska vlada je na brzinu odredila tu mjeru 26. srpnja prema Španjolskoj i iznenadila tisuće turista koji su se tamo zatekli na odmoru.

Tri udruge traže od vlasti bolju koordinaciju i usklađivanje na europskoj razini. Također traže da se mjere ograničenja donose što lokaliziranije, i da se karantena primjenjuje samo kao krajnja mjera.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: avio kompanije, EU, nedosljednosti, putovanja, zrakoplovi,