Lifestyle

Nijemci se raspisali o turističkoj sezoni u Hrvatskoj

Od gostiju za Uskrs ništa

Autor: Darija Kovačić - 20.03.2021

Njemački i austrijski mediji ovih dana pišu o tome kako Hrvatska planira spasiti turističku sezonu ove godine, prenosi Index.  Hrvatska uskoro želi ponovo privući turiste sigurnosnim konceptom, navodi njemački ARD i dodaje kako Hrvatska “o turizmu ovisi koliko nijedna druga zemlja Europske unije”.

Navodi primjer njemačkog državljanina Elmara Vogela koji pokušava spasiti svoje poslovanje u Hrvatskoj u vrijeme pandemije koronavirusa. Ovaj 66-godišnjak već 40 godina vodi školu surfanja i na Lošinju, otoku u Kvarnerskom zaljevu. Sa šest zaposlenika do sada je od toga mogao pristojno živjeti. Vogel također iznajmljuje bicikle i daske za surfanje i jedrenje. Lošinj je pak relativno blizu njemačkim turistima i do njega je lako doći automobilom, ističe ARD.

Vogel se nada da će do sredine svibnja dovoljno ljudi biti procijepljeno i da će tada dobiti prve ovogodišnje goste na Lošinju. Uskršnje goste ove godine pak ne očekuje.

“Važnost turizma za hrvatsko gospodarstvo je golema. Prema nacionalnom turističkom udruženju, zemlju je 2019. posjetio oko 21 milijun turista, većina iz Njemačke. U prethodnoj godini udio turizma u bruto domaćem proizvodu iznosio je 18.4 posto, znatno više nego u bilo kojoj drugoj zemlji u Europskoj uniji”, piše ARD.

Hrvatska ministrica turizma Nikolina Brnjac ovog puta želi što više olakšati dolazak turista u zemlju, a sada je za turiste stvoren program “Ostanite sigurni u Hrvatskoj” (Stay Safe in Croatia). Trebao bi jamčiti posebnu sigurnost turistima, uključujući besplatne testove. Ministrica smatra da je dobro što se već rezervira smještaj za Uskrs.

Ali u svim koracima hrvatska vlada želi djelovati na način koji je u skladu s vrijednostima Europske unije, a to znači bez nacionalnih samostalnih napora, piše ARD.

Anita Štefanič također se nada da će turizam uskoro ponovo krenuti. Ova njemačka državljanka hrvatskog porijekla dolazi iz Solingena, a u Hrvatskoj živi od 2010. godine i vodi turističku agenciju na otoku Krku. Vlasnica je vlastitih apartmana za odmor, ali također iznajmljuje i upravlja apartmanima i kućama drugih njemačkih vlasnika – ukupno više od 30 nekretnina koje bi se mogle unajmiti za dobar novac, ako bi gosti došli. Štefanić kaže da joj sada hitno trebaju turisti.

“Financijski smo imali šestomjesečni gubitak prihoda i to, naravno primjećujete, posebno sada zimi, kada morate sastavljati kraj s krajem s rezervama iz prethodne godine”, kaže ona za ARD.

Foto: arhiva

Tagovi: ard, europska unija, Hrvatska, koronavirus, Njemačka, sezona, stay safe in croatia, turizam, uskrs,