Lifestyle

Nova ekološka i energetski učinkovita rasvjeta zasjala na poluotoku

Snop svjetla usmjeren je prema dolje, što znatno doprinosi smanjenju svjetlosnog onečišćenja

Autor: Ivona Amidžić - 15.04.2019

Grad Zadar nastavlja s postepenim prelaskom na modernu, ekološku i energetski učinkovitu LED rasvjetu. U sklopu projekta IRENE sufinanciranog iz programa INTERREG HR-BA-ME završeno je postavljenje ukupno 137 novih, ekoloških i energetski učinkovitih rasvjetnih tijela na poluotoku.

Nova LED rasvjeta financirana projektom IRENE, nastavak je projekta zamjene stare rasvjete, započete kroz projekt CB-GREEN, a kojim je postavljeno ukupno 108 novih rasvjetnih tijela u perivoju Vladimira Nazora te 18 novih rasvjetnih tijela u perivoju Kraljice Jelene Medijevke. Ugrađena rasvjetna tijela iz ova dva projekta imaju mogućnost daljinske regulacije te su kompatibilni sa sustavom regulacije smještenom u perivoju Kraljice Jelene Madijevke.

Širenjem obuhvata nove LED javne rasvjete Grad Zadar nastavlja dobru praksu s ciljem potpunog prelaska na ekološki prihvatljivu javnu rasvjetu na području grada.

Prednosti nove LED rasvjete su mnogostruke. Prvenstveno, s LED rasvjetom se postižu značajne uštede kojima se štedi više od 60% energije u odnosu na konvencionalnu rasvjetu što značajno doprinosi zaštiti klime. Ujedno je puno prihvatljivija za opće zdravlje ljudi jer nema treptajuću svjetlost, a koja je uzročnik glavobolje i naprezanje očiju. Osim toga nove svjetiljke zahtijevaju i manje održavanja, čime su dugoročno isplativije.

Nova LED rasvjeta koja je postavljena na poluotoku ima drugačije karakteristike od dosadašnje jer je njen snop svjetla usmjeren prema dolje, što znatno doprinosi smanjenju svjetlosnog onečišćenja.

(Grad Zadar)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: ekološki, led rasvjeta, onečišćenje svjetlom, projekt irene, ulična rasvjeta,

Moja akcija
Moja akcija

Vezane vijesti

Moja akcija