Lifestyle

Nova web platforma Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za praćenje projekata

Projekt uključuje multimedijski sadržaj koji nudi mogućnost praćenja faza izgradnje projekata na pojedinim lokacijama (fotografije, zračne snimke, timelapse video)

Autor: Ivona Amidžić - 23.06.2020

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je web platformu za praćenje napretka značajnih projekata prometne infrastrukture na području Republike Hrvatske – www. povezanahrvatska.eu.

“Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sa stotinu ugovorenih projekata vrijednih gotovo 15 milijardi kuna, predstavlja jedno od najuspješnijih ministarstava u korištenju i ugovaranju projekata sufinanciranih iz EU sredstava”, navode iz tog ministarstva, koje web platformom želi aktualnije i kvalitetnije informirati o napretku ugovorenih projekata.

Uzimajući u obzir zastupljenost korištenja web i mobilnih aplikacija te korištenja digitalnih tehnologija, Ministarstvo je odlučilo razviti novi način informiranja javnosti o statusu provedbe projekata koji se financiraju bespovratnim sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. (OPKK) i Instrumenta za povezivanja Europe (Connecting Europe Facility, CEF).

Zbog velikog broja ugovorenih projekata i njihove teritorijalne rasprostranjenosti, cilj nove web platforme javnosti pružiti mogućnost aktivnog praćenja izvođenja i napretka niza projekata. Od prikaza najaktualnijeg stanja na gradilištu Pelješkog mosta do radova na željezničkim projektima, kao i projektima poput obnove luka, cilj je prikazati svakodnevne situacije s gradilišta u svrhu prikaza napretka gradnje s obzirom da se radi o složenim, višegodišnjim projektima, navode iz Ministarstva.

Projekt se sastoji od nekoliko ključnih elemenata, poput web platforme www.povezanahrvatska.eu, putem koje se strukturirano prikazuju informacije o ugovorenim projektima na interaktivan način, prikazujući slike i video materijale temeljem svakodnevnih aktivnosti na gradilištu, te autonomnog stacionarnog sustava nadzora, koji osigurava video i slikovni sadržaj svakodnevne dinamike gradilišta te meteorološke podatke na odobrenim lokacijama.

Isto tako, projekt uključuje multimedijski sadržaj koji nudi mogućnost praćenja faza izgradnje projekata na pojedinim lokacijama (fotografije, zračne snimke, timelapse video).

Iz Ministarstva kao posebnu atraktivnost web stranice izdvajaju slikovni i video sadržaj s pokretnih kamera stacionarnog autonomnog sustava nadzora, koje imaju mogućnost nadzora širokog područja gradilišta, putem okretno nagibnog kretanja i zoom funkcionalnosti kamere.

Na posebno atraktivnim lokacijama (Pelješki most, luka Tkon), instalirana je i meteorološka stanica, putem koje se osiguravaju podaci o vremenskim uvjetima na lokaciji nadzora (temperatura, vlažnost i tlak zraka, brzina i smjer vjetra, oborine).

Trenutno su kamere postavljene na pet lokacija – gradilištima Pelješkog mosta, dionici pruge od Dugog Sela do Križevaca, Zagrebačkoj obali u luci Rijeka, izgradnji trajektne luke Tkon, te na zapadnom dijelu luke Cresa, a iz Ministarstva najavljuju kako će se u narednom razdoblju, prema potrebi, kamere premještati i na druga gradilišta.

Projekt informiranja javnosti financiran je sredstvima EU-a u okviru tehničke pomoći Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020 te Instrumenta za povezivanje Europske unije (CEF).

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: EU, EU projekti, Ministarstvo mora, praćenje, projekti, prometa i infrastrukture, web platforma,