Politika

Novi prosvjed – Šibenski socijalni radnici ustraju u borbi

"Ministarstvo se nije oglasilo o našim gorućim problemima, zaslužujemo više i bolje"

Autor: Ivona Amidžić - 19.03.2019

Šibenski socijalni radnici danas su se okupili ispred prostorija Centra kako bi povodom Svjetskog dana socijalnog rada izrazili nezadovoljstvo stanjem u sustavu i apelirali na resorno ministarstvo, koje im od akcije početkom ožujka još nije odgovorilo na zahtjeve koje su im uputili, piše ŠibenikIn.

“Povodom Svjetskog dana socijalnog rada izražavamo nezadovoljstvo stanjem u sustavu, budući da nakon naše prvotne akcije nismo dobili nikakav signal iz resornog ministarstva da su spremni krenuti u akciju rješavanja naših gorućih problema”, rekla je Anka Maslać, sindikalna povjerenica u Centru za socijalnu skrb dodajući kako su najbitniji problemi nedostatak svih stručnih, kao i ostalih, radnika u sustavu socijalne skrbi i smanjivanje broja javnih ovlasti koje su im nametnute.

Nakon tragičnog slučaja obiteljskog nasilja na Pagu, kada je otac bacio četvero djece s kata kuće, djelatnici šibenskog Centra za socijalnu skrb prije desetak dana su mirnim okupljanjem izrazili nezadovoljstvo stanjem u sustavu i pružili podršku kolegama iz Centra za socijalnu skrb u Zadru.

Taj je prosvjed organiziran zajedno sa Sindikatom zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi u Hrvatskoj i Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske koji je i danas pozvao sve socijalne radnike da na Dan socijalnog rada izraze nezadovoljstvo stanjem u sustavu.

“Odlučili smo Svjetski dan socijalnog rada obilježiti mirnim okupljanjem i naglašavanjem potrebe uvažavajućih odnosa prvog resornog ministarstva sa svojim ustanovama i stručnim zaposlenicima”

“Nastavljamo dalje s našom akcijom i to ćemo činiti sve dok oni koji mogu nešto učiniti za sustav socijalne skrbi ne shvate da mi stvarno zaslužujemo više i bolje. Od resornog ministarstva zahtijevamo žurno zapošljavanje stručnog kadra koji nedostaje u sustavu, poštivanje Pravilnika o normativima, plaćanje prekovremenog rada, rješavanje nezakonitih ugovora o radu na određeno vrijeme i primjerenu plaću za prateće službe u ustanovama socijalne skrbi”, stoji u poruci Jadranke Dimić, predsjednice Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske koju su danas šibenski socijalni radnici pročitali tijekom okupljanja.

Senka Polegubić, zaposlenica Centra za socijalnu skrb i predstavnica sindikalne podružnice Obiteljskog centra naglasila je kako na Svjetski dan socijalnih radnika žele ukazati nadležnom Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike da su potrebna veća ulaganja u resor socijalne skrbi.

“Odlučili smo Svjetski dan socijalnog rada obilježiti mirnim okupljanjem i naglašavanjem potrebe uvažavajućih odnosa prvog resornog ministarstva sa svojim ustanovama i stručnim zaposlenicima. Socijalni radnici dužni su se boriti za osiguranje preduvjeta za ljudske odnose u socijalnim službama. Ustrajemo od nadležnog ministarstva očekivati veća ulaganja u resor socijalne skrbi, kvalitetnu reformu i sve ono što su centri za socijalnu skrb diljem zemlje posljednjih dana u svom obraćanju institucijama naveli”, poručila je Polegubić.

(ŠibenikIn)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: anka maslać, jadranka dimić, prosvjed, senka polegubić, Šibenik, socijalni radnici,