Kultura

Novi splitski muzejski prostor – otvoren „Muzej vode u Splitu“

Prostor se nalazi u preuređenoj neoklasicističkoj zgradi vodovoda u Ulici Domovinskog rata na broju 9

Autor: Ivona Amidžić - 18.05.2021

U preuređenoj neoklasicističkoj zgradi vodovoda u Ulici Domovinskog rata na broju 9, gradonačelnik Andro Krstulović Opara otvorio je danas, na Međunarodni dan Muzeja, izložbu pod nazivom „Muzej vode u Splitu“, ali i novi splitski muzejski prostor.

“Rekao sam na početku svoga mandata da svi građani Splita moraju imati spoj na pitku vodu i kvalitetnu kanalizaciju. Četiri godine kasnije, u sklopu niza projekata splitsko-solinske aglomeracije, zahuktavaju se radovi vrijedni milijardu i 800 milijuna kuna s kojima će se istočni dijelovi našeg grada spojiti na vodovod. Kada tome pridodamo i 140 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje pročistača vode na izvoru Jadra, s  kojim građani Splita više neće piti zamućenu vodu, dolazimo do činjenice da sam svoje obećanje ispunio. Zato kažem, u ovoj povijesnoj zgradi vodovoda izgrađene davne 1879. godine paralelno s Monumentalnom fontanom, treba približiti novim generacijama i našim mladim sugrađanima našu baštinu, povijest i važnost te žive, pitke vode u Splitu. Ovaj novi muzej bit će važan spomenik jednom povijesnom razdoblju čije blagodati i danas uživa gotovo cijeli Split”, istaknuo je u Krstulović Opara zahvalivši se pri tome svima koji su nesebično dali doprinos u realizaciji ovog projekta. Kako je rekao, ovaj novi Muzej lijep je primjer suradnje Grada Splita, Vodovoda i kanalizacije i Muzeja grada Splita.

Također, gradonačelnik je podsjetio kako su u proteklom razdoblju uložena velika sredstva u splitsku kulturnu infrastrukturu: obnovljen je Hrvatski dom s vrhunskom koncertnom dvoranom, na Trgu hrvatske bratske zajednice otvorena je nova koncertna dvorana imena „Ive Tijardovića“, obnovljena je zgrada Stare gradske vijećnice u kojoj je netom postavljena izložba povodom 500. obljetnice prvotiska prvog književnog djela na hrvatskom jeziku, epa Judita, obnovljen je Torjun – Mletačka kula, zatim i gradski bedemi.

“Vratili smo i Dioklecijanove podrume pod okrilje grada. Čitav je niz ulaganja u splitsku kulturnu baštinu. Takva ulaganja u gradsku kulturu grada nisu zabilježena još od vremena gradonačelnika Zvone Puljića i na to sam iznimno ponosan”, poručio je gradonačelnik Krstulović Opara.

Autor izložbe i pratećeg kataloga kustos Muzeja grada Splita dr. sc. Marijan Čipčić pojasnio je kako se izložba kroz muzejsku građu i informativne panoe prikazuje povijesni razvoj vodoopskrbnog sustava u gradu pod Marjanom. Nekadašnja zgrada vodospreme, danas reprezentativni Muzej vode, pojasnio je Čipčić, izgrađena je od bijelog bračkog kamena i ukrašen kamenim elementima koje je izradila renomirana klesarska tvrtka Dall’Ara iz Milana, a u kojoj je klesana i čuvena splitska Monumentalna fontana.

“Upravo na inicijativu gradonačelnika Krstulović Opare obnovljen je ovaj vrijedni prostor kao izložbeni paviljon gdje smo, među ostalim, izložili i fragmente uništene Monumentalne fontane, njezinu vjernu maketu, kao i najstariju antičku vodovodnu cijev, a na raspolaganju posjetiteljima je i dvojezični katalog. Ideja da se ovaj prostor pretvori u izložbeni postoji duže vrijeme. Svojedobno se dr. sc. Duško Kečkemet povodom 100. obljetnice obnove Dioklecijanova vodovoda 1980. godine javno založio da se stara zgrada splitskog vodovoda prenamijeni za kulturne svrhe”, pojasnio je Čipčić.

Predsjednik Komisije za obnovu Monumentalne fontane Ante Tukić podsjetio je na 1947. godinu kada je komunistički režim srušio fontanu na Rivi.

“Bilo je to barbarsko rušenje spomenika obnove Dioklecijanovog vodovoda i dovođenju žive vode u grad. No, jednako je barbarsko i protivljenje obnovi fontane”, poručio je, među ostalim, Tukić.

Branka Brekalo, ravnateljica Muzeja grada Splita, institucije koja je ujedno i organizator izložbe, navela je kako je prostor nekadašnje zgrade vodovoda konačno dobio zasluženu pažnju i dostojnu namjenu.

Tomislav Šuta, direktor Vodovoda i kanalizacije kazao je kao ta gradska tvrtka u svome poslovanju pozornost posvećuje i njegovanju kulturne baštine. U tom smislu direktor Šuta istaknuo je skori početak konzervatorsko-restauratorskih zahvata na Dioklecijanovom akveduktu na lokalitetu Mostine, a podsjetio je i na obavljene radove na sprječavanju prodora vode u dijelu Dioklecijanovih podruma.

Dodajmo da su autori likovnog postava izložbe restauratorica Helena Tresić Pavičić i muzejski tehničar Pedro Saldanha de Magalhaes. Suradnici u postavljanju izložbe su Benjamin Ćeman, Petra Dajak Belas i Mia Kragujević. Recenzenti kataloga izložbe su dr. sc. Katja Marasović i dr. sc. Stanko Piplović. Grafički dizajn panoa i kataloga potpisuje Dejan Berlan. Autorica plakata izložbe je viša restauratorica Dina Vuletin Borčić, a autor logotipa Muzeja vode u Splitu je Duje Šegvić.

Radove na uređenju prostora za izložbeni paviljon koordinirao je Grad Split, Odsjek za staru gradsku jezgru. U nekadašnjoj blagajni Vodovoda i kanalizacije pritom su očišćene cisterne, osiguran je pristup, izrađen arhitektonski snimak i muzeološka studija.

Izložba se u staroj zgradi vodovoda može razgledati svakog radnog dana dvokratno od 10 do 14 te od 16 do 19 sati, kao i subotom od 10 do 14 sati. Uz poštivanje mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ-a, ulaz na izložbu je slobodan.

foto: Grad Split

Tagovi: izložba, krstulović opara, muzej, muzej vode, prostor,