Politika

Obilježena 27. obljetnica ulaska Hrvatske vojske u tvrđavu Gripe

Okupljeni su podsjetili na veliki psihološki i propagandni značaj kojim je dan poticaj drugim oružanim odredima za osvajanje vojarni i vojnih objekta ''JNA''.

Autor: Antonela Verković - 15.09.2018

U organizaciji Hrvatskoga časničkog zbora Split u subotu je obilježena 27. obljetnica ulaska postrojbi Hrvatske vojske u tvrđavu Gripe, prvi vojni objekt neprijateljske JNA u Splitu koji je stavljen pod kontrolu hrvatskih snaga.

Pripadnici braniteljskih udruga u Splitu, te saborski zastupnik Petar Škorić i vijećnik u splitskome Gradskom vijeću Anto Jukić okupili su se kod spomen-ploče pred ulazom u tvrđavu Gripe koja podsjeća na taj događaj od 15. rujna 1991. godine kad se na tvrđavi zavijorila hrvatska zastava uz zvuke hrvatske himne koju su odsvirali, kako se navodi u priopćenju Hrvatskog časničkog zbora Split, bivši članovi Vojnog orkestra JNA koji je tada prešao u sastav Hrvatske ratne mornarice (HRM).

“To je bio signal svim ostalim dragovoljačkim odredima na osvajanje drugih vojarni u Split”, ističe se u priopćenju.
Kako se navodi u priopćenju, okupljeni su na današnjem obilježavanju 27. obljetnice ulaska Hrvatske vojske u splitsku tvrđavu Gripe podsjetili na “iznimno veliki psihološki i propagandni značaj ovog događaja kojim je dan poticaj drugim oružanim odredima iz svih krajeva Hrvatske za osvajanje vojarni i vojnih objekta ‘JNA'”.

“Ovime je hrvatski narod iz Splita još jednom pokazao neprijateljskoj ‘JNA’ da u Splitu nije dobrodošla, a brojni vojni objekti kojima su oni godinama upravljali su vraćeni onima kojima su oduvijek i pripadali, Splićankama i Splićanima”, poručili su sudionici današnje svečanosti.

(Hina)

Tagovi: JNA, obljetnica, split, tvrđava Gripe, vojska,