Lifestyle

Obilježena 30.obljetnica Dana obrane Zadra

30 godina čuvanja svjedočanstava i istine o časnim i neustrašivim ljudima te njihovim junačkim pothvatima kojima je obranjen Zadar

Autor: Ivona Amidžić - 06.10.2021
30 godina čuvanja svjedočanstava i istine o časnim i neustrašivim ljudima te njihovim junačkim pothvatima kojima je obranjen Zadar.

Prigodnim programom obilježena je 30. obljetnica Dana obrane Zadra. Obilježavanje je započelo budnicom gradskim ulicama, a nastavilo se na Gradskom groblju te na spomen obilježjima u Ulici Ante Starčevića, na Ploči i na Dračevcu polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim braniteljima u obrani Zadra i Hrvatske. Tih teških i slavnih trenutaka 1991. godine prisjetili su se nazočni vojni zapovjednici, izaslanici i ostali sudionici ratnih zbivanja na prvoj crti obrane na Svečanoj akademiji „Obrana Zadra u prvom tjednu listopada 2021.“ kod tenka na Dračevcu kojega su zadarski branitelji zaustavili tog 6. listopada 1991.god.

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić zahvalio je braniteljima na 30 godina čuvanja svjedočanstava i istine o časnim i neustrašivim ljudima te njihovim ustrajnim i junačkim pothvatima kojima je obranjen naš grad:

– Bez vode, struje, pod stalnim granatiranjem, živio je ovaj grad i njegovi žitelji za svoje branitelje. Najveća iskušenja i najteže dane proveli su u zajedništvu, međusobnoj brizi i pažnji, sućuti i uzajamnoj pomoći. Stradali su tada i brojni civili, naši sugrađani. I njihovoj se žrtvi klanjamo, oni su zauvijek u našim sjećanjima, kazao je gradonačelnik Dukić istaknuvši da se tada branila naša povijest, identitet i stvarala sloboda.

– Ponosni smo jer pripadamo naraštaju s konca 20. stoljeća koji je konačno ostvario san o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Od novih naraštaja ne tražimo zahvalnost. Tek neka neopterećeni prošlošću, u miru, čuvaju spomen na ove čvrste temelje i na njima grade još ljepši i sretniji dom, poručio je gradonačelnik Dukić.

– U godini kada obilježavamo 30. godišnjicu od najvećih bitaka i najtežeg vremena, kada se prisjećamo hrabrih hrvatskih branitelja i velikih žrtava, ovdje u Zadru slavimo hrabrost onih koji su na Dračevcu zaustavili velikosrpsku agresiju te branili i oslobodili svoj grad. Sloboda koju uživamo nije darovana, nego je krvlju izborena. Branitelji su najsnažniji temeljac suverene Hrvatske te ova vlada čini sve u partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata, kazao je ministar branitelja Tomo Medved koji je u Zadru boravio kao izaslanik predsjednika Vlade.

foto: Grad Zadar

Tagovi: dan obrane zadra, obljetnica, obrana, zadar,