Kultura

“Obitelj” premijerno u subotu na Sceni 55 splitskoga HNK

Predstava u kojoj je ključno pitanje kako živjeti sa zločinom - Zamišljena je kao drama i triler

Autor: Ivona Amidžić - 07.03.2019

Drama Dennisa Kellyja “Obitelj” u režiji Ivana Plazibata premijerno će biti izvedena u subotu, 9. ožujka na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Kelly je jedan od najtalentiranijih suvremenih britanskih dramskih pisaca, nagrađivan i izvođen na svjetskim pozornicama, istaknuto je na konferenciji za novinare, a vršitelj dužnosti intendanta Goran Golovko dodaje da je ovu predstavu radio talentirani, entuzijastični, nadareni i energični tim.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice drame Jasna Jukić rekla je da joj je drago što se cijela sezona ne bavi suvremenošću opisujući suvremenu hrvatsku stvarnost nego baveći se moralnim pitanjima, pitanjima duha i ljubavi. O tome najviše govori upravo predstava “Obitelj”, smatra Jukić. Bez obzira na sjajan autorski tim, dodaje, ova je predstava izuzetno glumačka.

Riječ je o suvremenom britanskom dramskom tekstu u kojemu je ključno pitanje kako živjeti sa zločinom, objasnio je redatelj Ivan Plazibat, dodavši kako je po njihovu izboru predstava bliža filmu. Najjednostavnije, u predstavi se radi o tome kako isprati tragove krvi iz blagavaonice i može li se ta krv oprati ili se uvijek vraća, rekao je Plazibat.

Drama je prvi put izvedena 2009. godine u Edinburghu

Zamišljena je kao triler, objasnila je dramaturginja i prevoditeljica Mila Pavičević rekavši da su se u suradnji s glumcima trudili da tekst na neki način podrži glumu.

Goran Marković, koji u predstavu glumi Dannyja, priznaje da je tekst psihički zahtjevan zbog čega glumcima treba otprilike 40 minuta da “uđu” u komad. “Predstava govori o tome koliko smo spremni pogaziti svoje principe i moralne vrijednosti za one koje volimo, te onda kako živjeti s tim nakon toga”, dodao je Marković.

I Ana Marija Veselčić slaže se s time da je tekst težak i dodaje kako bi voljela da ovom predstavom privuku ljude koji nemaju naviku i priliku doći u kazalište. “Ovo je prava prilika da mladi ljudi koji sada odlaze u druge gradove gledati predstave, dođu u Split pogledati predstavu”, zaključila je Veselčić.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: HNK, jasna jukić, krv, obitelj, split, triler, zločin,