Kultura

Obnavlja se splitska crkvica Gospe od Betlema

Radovi će se odvijati kroz ljeto, a već sljedeću polnoćku, poštujući stoljetnu tradiciju starih Splićana, mnogi vjernici moći će pohoditi novoobnovljeni marjanski biser

Autor: Ivona Amidžić - 19.05.2021

Započela je temeljita obnova marjanske crkvice Gospe od Betlema, jednobrodne crkvice iz druge polovice 15. stoljeća koja je i zaštićeno kulturno dobro.

Podsjetimo kako je proces pojedinačne obnove započeo još 2005. godine. Dobrovoljnim donacijama vjernika i Ministarstva kulture financirana je restauracija i muzealizacija oltarnog reljefa s prikazom porođenja Isusova, koji se danas čuva u Muzeju sakralne umjetnosti na Peristilu, a u crkvici je postavljena vjerna kopija tog reljefa.

Zbog trenutno izrazito lošeg stanja zidova i statičke ugroženosti ove je godine bila potrebna hitna sanacija, a za nju je sredstva u iznosu od 450 tisuća kuna osigurao Grad Split te ih dodijelio župi sv. Križa. Prije same sanacije izrađena je sva potrebna tehnička dokumentacija te su ishodovane potrebne dozvole. Izvođač radova je tvrtka Kvinar d.o.o.

Radovi će se odvijati kroz ljeto, a već sljedeću polnoćku, poštujući stoljetnu tradiciju starih Splićana, mnogi vjernici moći će pohoditi novoobnovljeni marjanski biser.

foto: Grad Split

Tagovi: crkva, crkva gospe od betlema, obnova, split,