Lifestyle

Od ponedjeljka se uvodi obaveza negativnog testa za dolaske iz UK, Cipra i Rusije

"Za osobe koje dolaze iz Indije ukida se obvezna karantena po prelasku granice”

Autor: Ivona Amidžić - 23.07.2021

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je da se za dolaske u Hrvatsku iz Ujedinjenog Kraljevstva, Cipra i Ruske Federacije kao dodatna mjera uvodi negativan test na covid-19, bez obzira je li osoba cijepljena ili je preboljela covid-19.

„Budući da je delta soj unesen iz Indije sada postao dominantan u Europskoj uniji, na listi zemalja za koje je obvezna karantena ostaju Republika Južna Afrika, Brazil i Zanzibar, a za osobe koje dolaze iz Indije ukida se obvezna karantena po prelasku granice”, priopćio je HZJZ.

Umjesto karantene za dolaske iz Indije sada se uvodi obveza predočenja negativnog nalaza testa na SARS-CoV-2, i to unutar 48 sati kod prelaska granice ako je riječ o brzom antigenskom testu ili unutar 72 sata ako je riječ o PCR testu, bez obzira je li osoba preboljela covid-19 ili je cijepljena, navodi HZJZ.

Negativan test na SARS-CoV-2 izveden u matičnoj zemlji, bez obzira na cijepljeni status ili preboljenje bolesti uvodi se i za osobe koje dolaze u Hrvatsku iz Ujedinjenog Kraljevstva, Cipra i Ruske Federacije kao dodatna mjera radi pogoršanja epidemiološke situacije u tim zemljama, dodaje  se u priopćenju.

Te odluke stupit će na snagu u ponedjeljak 26. srpnja.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cipar, covid, granice, negativan test, prelazak, Rusija, uk, ulazak,