Lifestyle

Od sada je moguće izvaditi covid potvrdu temeljem brzoga antigenskog testa

Za ranije evidentirane rezultate nalaza moguće je retrogradno preuzeti potvrdu o preboljenju ukoliko nalaz nije stariji od 1. listopada 2021.

Autor: Ivona Amidžić - 11.03.2022

U Hrvatskoj je od četvrtka omogućeno izdavanje EU digitalnih covid potvrda o preboljenju temeljem brzoga antigenskog testa, izvijestila je u četvrtak Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD).

Testiranje mora biti obavljeno u ovlaštenim laboratorijima, testom koji se nalazi na EU listi pouzdanih brzih antigenskih testova. Potvrdu je moguće zatražiti i preuzeti 11. dan od prvog pozitivnog testa, a ona će biti valjanja 180 dana od dana testiranja.

Za ranije evidentirane rezultate nalaza moguće je retrogradno preuzeti potvrdu o preboljenju ukoliko pozitivan nalaz brzog antigenskog testiranja nije stariji od 1. listopada 2021. godine, navodi se u priopćenju.

AKD podsjeća da je Europska komisija donijela 22. veljače odluku koja omogućuje državama članicama da izdaju digitalne covid potvrde o preboljenju na temelju brzih antigenskih testova. Do sada su se potvrde o preboljenju mogle izdavati samo na temelju PCR testa.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: brzi antigenski test, covid, covid potvrda, digitalna potvrda, koronavirus,