Lifestyle

Određene županije imaju posebna pravila koja se tiču zabrane kretanja

Negdje su propusnice i dalje potrebne i unutar županija...

Autor: Ivona Amidžić - 20.04.2020

Na redovnoj dnevnoj press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite u subotu govorilo se puno o temi popuštanja i produživanja mjera.

Božinović je potvrdio kako se u noći sa subote u nedjelju, u ponoć “ublažava” mjera e-propusnica na način da njihovo korištenje unutar pojedinih županija više neće biti potrebno.

Šef HZJZ-a, Krunoslav Capak, rekao je kako je prošlo skoro mjesec dana otkako smo imali ovako povoljnu situaciju s brojkama što se tiče epidemije koronavirusa: “Prije pet dana smo imali brojku 66”. Dodao je kako je situacija bolja, ali da postoji svojevrsno opterećenje od prije, tako da nije sve jednostavno.

“Možda još imamo neke za koje ne znamo da su bolesni, koji su kliconoše. Opasnost nije prošla”, naglasio je Capak.

“Procijenili smo da imamo povoljnu epidemiološku situaciju i da možemo maknuti ograničenja kretanja unutar županija ako to županije zatraže. Ograničenja kretanja između županija ostaju”, objasnio je Capak dodavši da će se cijela situacija s ublažavanjem mjera kretati vrlo oprezno.

Božinović objasnio kako će funkcionirati promjene s propusnicama

“Ukoliko postoje gospodarski razlozi, Stožer može donijeti odluku po kojoj se e-propusnice ne bi koristile između dviju županija. Ako se lokalni stožeri dogovore, nema razloga da Nacionalni stožer ne donese tu odluku”, rekao je Božinović.

Dodao je kako su županijski stožeri dobili osnovne informacije te da su oni ti koji bi trebali zatražiti da se ukine zabrana kretanja i dati informacije o nekim postojećim žarištima koja bi, u tom slučaju, bila isključena iz odluke o ukidanju zabrane mjera kretanja.

Pojasnio je da iako je odluka stupila na snagu, to ne znači da će tretman, što se tiče ograničenja kretanja i ukidanja ograničenja kretanja, u svim županijama odmah biti jednak.

Karta županija

Kako bi od danas trebalo izgledati kretanje hrvatskim županijama pokušali smo prikazati na našoj karti!

Podatke ćemo ažurirati kako se situacija bude mijenjala, jer se već za danas najavljuje donošenje odluke o Krapinsko-zagorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, a napominjemo da za kretanje izvan granica vaše županije morate imati e-propusnicu (osim za kretanje između Zagreba i Zagrebačke županije koji djeluju kao jedna cjelina).

Izuzetak su i određena izdvojena područja, u kojima je dosadašnji restriktivni režim ostavljen zbog zaštite građana ili zbog trenutne epidemiološke situacije.

Iz nacionalnog Stožera civilne zaštite upozoravaju građane da se i dalje strogo pridržavaju mjera fizičkog distanciranja i da, koliko god je to više moguće, ostanu doma.

Tagovi: Božinović, capak, kretanje, mjere, pravila, propusnice, županije,