Gospodarstvo

Održao se treći Ruralni parlament u Vodicama

Organizirano 10 interaktivnih terenskih radionica - Iskustva i mišljenja o temama ključnim za rast i razvoj ruralnih prostora

Autor: Ivona Amidžić - 24.05.2019

Treći Ruralni parlament, koji je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede i Mreža za ruralni razvoj, održava se u Vodicama.

Na skupu se okupilo više od 300 sudionika iz cijele Hrvatske, predstavnici LAG-ova i udruga koje se bave ruralnim razvojem, stručne i znanstvene organizacije, predstavnici ministarstava i državnih upravnih tijela, jedinica lokalne samouprave, poduzetnici, poljoprivredni proizvođači, obrtnici i druge dionici ruralnog prostora.

Trodnevno događanje otvorio je u ponedjeljak, 20. svibnja 2019. godine potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Glavna tema kojom se bave sudionici Parlamenta vezana je uz „Pametna sela“, odnosno sela budućnosti. Inicijativa je pokrenuta u Europskom parlamentu 2017. kako bi se skrenula pozornost na sve veću depopulaciju i odljev iz europskih sela u europska urbana područja, i zaživjela je donošenjem Akcijskog plana EU-a za pametna sela Europske komisije.

Organizirano 10 interaktivnih terenskih radionica – Iskustva i mišljenja o temama ključnim za rast i razvoj ruralnih prostora

Na Parlamentu su govorili predstavnici Europske komisije Stefan Jensen i predstavnik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Tom Jones, koji su sudionicima predstavili koncept pametnih sela te primjere provedbe u zemljama Europske unije.

Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. predstavila je Spomenka Đurić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike govorio Michael Pielke iz Europske komisije. Bilo je riječi i o strategiji razvoja poljoprivrede i ribarstva te strateškom planiranju novog programskog razdoblja.

Sudionicima su predstavljene i perspektive buduće Zajedničke poljoprivredne politike kao i rad na izradi Strategije poljoprivrede i ribarstva 2020.

„Pametna sela su ona koja svoje resurse troše na optimalan način, ne ugrožavaju prirodu, imaju živo gospodarstvo, atraktivna su za život, brinu se o djeci, ženama i posebnim skupinama stanovništva te ih ljudi rado posjećuju. U takvom selu bih i ja želio živjeti. Od vas koji ste se okupili na Ruralnom parlamentu želim čuti kako bi bilo koje hrvatsko selo trebalo izgledati 2025. godine. Ideje su često i važnije od novaca. O toj temi se moramo zapitati svi, od predstavnika lokalne samouprave, LAG-ova i države. Bez vas nema programa ruralnog razvoja, a sve vaše ideje možemo sažeti u nešto konkretno“, izjavio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar, Tomislav Tolušić.

foto: Ministarstvo poljoprivrede

Tagovi: ministar poljoprivrede, pametna sela, poljoprivreda, radionice, ribarstvo, ruralni parlament, ruralni prostor, tomislav tolušić,