Politika

(OsijekNews) Bulj: U Hrvatskoj nitko ne mari što se bazne stanice postavljaju na krovove kuća, dječjih vrtića, škola…

Hrvatska je jedina zemlja u EU u kojoj za postavljanje baznih stanica stranih teleoperatera nije potrebna građevinska dozvola

Autor: Ivona Amidžić - 08.05.2019

Na današnjoj konferenciji za novinare saborski zastupnik Mosta Miro Bulj govorio je o svom prijedlogu Zakona o gradnji, koji je danas u saborskoj raspravi, a riječ je o činjenici da je Hrvatska jedina zemlja u EU u kojoj za postavljanje baznih stanica stranih teleoperatera nije potrebna građevinska dozvola.

“Sve što tražimo jest da se na teleoperatere u Hrvatskoj primjenjuju ista pravila kao i u zemljama iz kojih oni dolaze”

“Kad već vlada Andreja Plenkovića nije prepoznala važnost ovog zakona za hrvatske građane, to bi trebao učiniti Hrvatski sabor, te očekujem da će se saborski zastupnici suprotstaviti samovolji stranih teleoperatera. Sve što tražimo jest da se na teleoperatere u Hrvatskoj primjenjuju ista pravila kao i u zemljama iz kojih oni dolaze. Ni manje ni više!”, istaknuo je Bulj.

Bulj je iznio niz konkretnih podataka i činjenica koje govore u prilogu potrebi donošenja ovakvog zakona:

“U Francuskoj je, primjerice, za postavljanje bazne stanice i prikupljanje dokumentacije i dozvola, potrebno čak dvije godine, u Austriji godina dana, a u Hrvatskoj niti dva mjeseca. Što vam to govori? Da u Hrvatskoj nitko ne mari što se bazne stanice postavljaju na krovove kuća, dječjih vrtića, škola, Domova zdravlja, pa čak i u zvonike crkava, te na kulturnu baštinu, primjerice Klišku tvrđavu.”

“Zračenje je u Hrvatskoj na pojedinim lokacijama 890 puta veće nego primjerice u Parizu. Tretiraju nas kao periferiju u kojoj je sve dozvoljeno!”

Dodao je kako je zračenje u Hrvatskoj na pojedinim lokacijama 890 puta veće nego, primjerice, u Parizu. Dobit teleoperatera je u Hrvatskoj najviša u Europi i iznosi 43 posto, a u drugim europskim zemljama dostiže najviše 20 posto. “Sve su ovo podaci koji govore u prilogu činjenici da nas tretiraju kao periferiju u kojoj je sve dozvoljeno, ponašaju se kao da je Hrvatska njihova kolonija”, rekao je Bulj.

Bulj je zaključio kako unatoč brojnosti baznih stanice, Hrvatska ima internet koji je među najsporijima u Europi, a istovremeno i jedan od najskupljih.

foto: YouTube (screenshot)

Tagovi: bazne stanice, miro bulj, Most NL, teleoperateri, zakon o gradnji,