Lifestyle

Osim Hrvatske i brojne druge zemlje imaju nagli porast broja zaraženih COVIDOM

U zemljama središnje i istočne Europe ovaj tjedan je novi val pandemije dosegao novi vrhunac

Autor: Ivona Amidžić - 08.10.2020

U Hrvatskoj je u četvrtak zabilježen rekordan broj novozaraženih koronavirusom, kao i u velikom broju europskih zemalja, počevši od susjedne Slovenije i Austrije, pa do Rusije, Ukrajine, Bugarske, Češke i Slovačke, zemalja koje bilježe najveće dnevne poraste slučajeva od početka pandemije.

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da su u Hrvatskoj u četvrtak zabilježena rekordna 542 nova slučaja zaraze koronavirusom. Stopa zaraženih koronavirusom u uzletu je diljem Europe, dok se zemlje središnje i istočne Europe bore s novim valom pandemije koji je ovaj tjedan dosegao novi vrhunac, prenose agencije.

U Austriji je dnevni broj zabilježenih slučajeva prešao 1200, što je premašilo rekordnu brojku oboljelih u ožujku, izvijestile su u četvrtak novine Kroner Zeitung. U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno rekordnih 387 zaraženih, objavila je vlada u četvrtak. Budući da je u velikom porastu broj hospitaliziranih, vlada je odredila otvaranje novih covid odjela u bolnicama, te tzv. “crvenih zona” u domovima za starije.

Poljska je zabilježila rekordni porast od 4.280 dnevnih slučajeva u četvrtak, kao i novi rekord od 76 smrtnih slučajeva, prema ministarstvu zdravstva. Ukupno je ova zemlja od 38 milijuna ljudi od početka pandemije prijavila 111.599 slučajeva zaraze koronavirusom.

U Češkoj je s 5.335 novih slučajeva porast zaraženih premašio prethodni rekord od 4.457 slučajeva prijavljenih prethodni dan, dok se zemlja od 10.7 milijuna stanovnika bori s najvećim dnevnim porastom broja slučajeva otkad je pandemija počela. Ukupno je od početka pandemije zabilježeno 95.360 slučajeva zaraze te 829 smrtnih slučajeva, prenosi Reuters.

U Rusiji je u četvrtak prijavljeno gotovo rekordnih 11.493 novih slučajeva koronavirusa, zbog čega se ukupan broj zaraženih od početka pandemije popeo na 1.260.112. Zdravstvene vlasti rekle su da je u posljednja 24 sata umrla 191 osoba te sada ukupna brojka umrlih iznosi 22.056. Vrhunac zaraze u Rusiji bio je 11. svibnja, kad je broj dnevnih slučajeva iznosio 11.656.

Slovačka je u četvrtak također prijavila rekordan broj novih dnevnih slučajeva zaraze, koji iznosi 1.037, što je najviša zabilježena brojka od početka pandemije, rekao je premijer Igor Matovič.

“Budimo vrlo oprezni, molim vas”, napisao je Matovič na svome Facebook profilu. Njegova vlada predstavila je nove mjere kojima je svrha zaustavljanje širenja virusa te je odobrila izvanredno stanje od 1. listopada.

Ukrajina je zabilježila 5.397 novih slučajeva zaraze u posljednja 24 sata, što je porast naspram jučerašnjih 4.753. Broj smrtnih slučajeva narastao je za 93 te dosegnuo brojku od 4.690. Ukrajina je u ožujku nametnula strogu karantenu, koju je olakšala u svibnju. Ministar zdravstva Maksim Stepanov rekao je da vlada u ovom trenutku razmišlja kako očuvati ekonomiju i spasiti ljude.

U Bugarskoj je u četvrtak prijavljeno 437 novozaraženih, a dosad je potvrđeno 22.743 slučajeva od covida-19, uključujući i 873 smrti. Bugari moraju nositi maske u zatvorenim javnim prostorima i držati fizičku distancu, a vlada zasad ne namjerava uvoditi nove mjere. Glavni zdravstveni inspektor u zemlji rekao je da nove mjere, poput zatvaranja restorana, mogu biti nametnute ako broj potvrđenih slučajeva nastavi rasti, no isključio je mogućnost potpune karantene.

Njemačka je zabilježila više od 4000 slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, što je porast od 1200 slučajeva u usporedbi s prethodnim danom, objavila je nacionalna agencija za kontrolu bolesti, prenosi agencija dpa.

Prema brojkama instituta Robert Koch, u četvrtak je prijavljeno 4.058 slučajeva zaraze, za razliku od 2.828 od prethodnog dana. Zemlja nije prijavila tako velik broj dnevnih slučajeva od vrhunca pandemije krajem ožujka i početkom travnja, kad je u Njemačkoj bilježeno više od 6000 novih dnevnih slučajeva prije nego što su značajno opali. Zaraza je ponovno počela rasti u srpnju.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: broj zaraženih, covid-19, europa, koronavirus, oboljeli, rast,