Politika

Oslobođeni pomorci u Nigeriji, među njima i Hrvat

Dvanaest pomoraca, među njima i jedan Hrvat, koje su s broda švicarske kompanije oteli nigerijski pirati prije više od mjesec dana pušteno je na slobodu - piše ŠibenikIN

Autor: Lucija Tokić - 29.10.2018

Oslobođeni su hrvatski pomorci oteti u Nigeriji i trenutno su na putu kući, izvijestili su jučer iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) u Rijeci – piše šibenski portal ŠibenikIN 

Dvanaest članova posade švicarskog teretnog broda “Glarus”, među kojima su bili i hrvatski pomorci, oteli su prije više od mjesec danas nigerijski pirati, 45 nautičkih milja od Bonny Islanda u Delti Nigera.

Zarobili su 12 od 19 članova posade, od čega je sedam otetih članova posade bilo s Filipina, a među otetima su bili i Hrvat, državljanin BiH, Slovenac, Ukrajinac i Rumunj, naveli su iz SPH-a. Brod je prevozio pšenicu iz Lagosa u Port Harcourt u Nigeriji. Piratska banda na brod Glarus ukrcala se pomoću dugih ljestvi te su izrezali žicu na palubi.

Sindikat pomoraca Hrvatske je u stalnom kontaktu s obitelji te sukladno zajedničkom dogovoru neće zasad objavljivati informacije o ovom slučaju, istaknuli su danas iz SPH-a. Ujedno su zamolili medije da poštuju privatnost hrvatskog pomorca.

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske su cijelo vrijeme bili u kontaktu s kolegama iz švicarskog sindikata te sa švicarskom brodarskom tvrtkom Massoel Shipping, nastojeći osloboditi otete pomorce.

Foto: Unsplash

Tagovi: nigerija, pirati, pomorci,