Lifestyle

Otkaz zbog darivanja krvi?

Nemogućnost dobivanja slobodnog dana u slučaju darivanja krvi znači otkaz? Apsurd ili logika?

Autor: Josipa Maksimović - 26.11.2018

U Hrvatskoj postoji određena bojazan da bi darivatelji krvi mogli dobiti otkaz, zbog ograničenja slobodnog dana u ovom slučaju.

Ako se nešto zakonski ne promijeni i ako se privatne poslodavce u Hrvatskoj ne prisili da dobrovoljnim davateljima krvi koji rade kod njih omoguće slobodni dan nakon svakog darivanja krvi, bojim se da će u budućnosti u hrvatskim bolnicama sve više nedostajati krvi i da će se znatno osuti broj darivatelja – rekla nam je Katarina Verbanac (74) iz Splita.

Naša je sugovornica dugogodišnja dobrovoljna davateljica krvi, odnosno, kako kaže, “cijeli svoj život darujem krv”. Do sada je tekućinu koja život znači darovala 76 puta, za što je, između ostalog, odlikovana i Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

– To je u rangu 100 darivanja krvi kod muškaraca, budući da oni to češće mogu činiti. Nema ljepšeg nego darovati krv, čovjek se nakon toga osjeća ispunjen i zadovoljan činjenicom da će upravo njegova krv nekome pomoći ili mu spasiti život. A sada zamislite kako se osjeća čovjek koji bi htio darovati krv, a u tome ga onemogućava njegov poslodavac ili mu zbog toga stvara probleme – govori Katarina Verbanac.

Više o cijeloj temi piše Slobodna Dalmacija.

 

Tagovi: darivanje krvi, otkaz, split,