Kultura

Otvoren 14. Nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda

Mmm... Dolazite kušati? :)

Autor: Antonela Verković - 13.04.2019

U organizaciji PC Sinj, Grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, u nazočnosti izlagača, mesne industrije, trgovinskih lanaca i ugostiteljsko-turističkog gospodarstva, predstavnika ministarstava poduzetništva i obrta, regionalnog razvoja i fondova EU, župana Blaženka Bobana, Kristine Križanac, gradonačelnice Sinja, Joze Tomaša, predsjednika županijske HGK, direktora TZ SDŽ Joška Stelle, i drugih uzvanika, 14. Nacionalni sajam Pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda, otvorio je Zdravko Barać, savjetnika ministra poljoprivrede – stoji u priopćenju službene stranice Lokalne Hrvatske.

-Činjenica da se od 250 tisuća komada pršuta u RH, samo na području Splitsko-dalmatinske županije proizvede 150 tisuća komada, govori sama za sebe. Stoga će županija nastaviti poticati ovaj i slične sajmove, jer je gastronomija, uz turizam kao Božji dar i kulturnu baštinu naslijeđe naših predaka, prvo što nudimo i po čemu nas turisti pamte i prepoznaju. Proizvodnja zdrave hrane i vina na području Sinjske, Imotske krajine i Vrgorca, pa i naših otoka, ima svoje prednosti jer za svega pola sata do sat vremena stiže do krajnjega konzumenta – kazao je u izjavi za medije župan Boban te dodao: –Obveza je svih nas, iz državne, županijske, gradske i općinske vlasti podržavati i poticati uspješne OPG-ovce i mlade obitelji koje se bave proizvodnjom hrane na koju možemo biti ponosni. Zato zahvaljujem sinjskom Poslovnom Centru i Ani Barać koja nam izuzetnom organizacijom ovoga Sajma već dugi niz godina, pokazuje put kojima nam je ići – stoji u priopćenju.

-Manifestacija je kroz godine održavanja postala važan gospodarski događaj u gradu Sinju uz veliku ulogu u razvoju proizvodnje. Veseli me što se strategija cjelokupnog razvoja u našoj Hrvatskoj odnosi na potporu ruralnim dijelovima i oživljavanju putem manifestacija što je još jedan od razloga da se ovaj Sajam održava u Sinju. Hvala svima što su doprinijeli u organizaciji, hvala medijima te ljudima koji su 14. godina gradili ovo što sada imamo! – rekla je u uvodnom govoru direktorica PC Sinj, Ana Barać.

Oko 70 izlagača iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Italije i drugih zemalja će u Sinju predstaviti svoje proizvode i usluge. Uz izložbeni dio, u sklopu sajma su organizirani stručno- edukativni paneli na kojima će se proizvođači i posjetitelji mogli informirati o temama vezanim za problematiku proizvodnje, plasmana, zaštite i promocije tradicionalnih proizvoda, oznake kvalitete, uvođenje standarda, modela udruživanja, tehnologiji proizvodnje i obrade pršuta, te programima poticanja i financiranja od strane vladinih i drugih institucija, a posebno putem natječaja namijenjenih ruralnim područjima.

Upriličen je i bogati kulturno umjetnički program, prezentacija baštine s područja Dalmacije, Hercegovine, Like i Slavonije. U sklopu sajma već tradicionalno se predstavljaju Turističko ugostiteljske škole s područja Dalmacije – Sinja, Splita, Trogira, Šibenika i Dubrovnika umijećem aranžiranja i serviranja pršuta i ostalih tradicionalnih proizvoda, te se organizira natjecanje pod nazivom „BURA CUP“ u kojemu sudjeluju učenici Srednjih strukovnih škola sa svojim mentorima.

FOTO: Pixabay (ilustracija)

 

Tagovi: hrana, nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda, OPG, poljoprivreda, pršut, sajam, sinj,