Kultura

Otvoren 23. Splitski filmski festival

Prilikom otvaranja festivala, Maja Munivrana iz splitskog odsjeka za kulturu rekla je kako s festivalom surađuju od samog početka te je izrazila zadovoljstvo što je Grad Split potpora ...

Autor: Alan Srčnik - 05.10.2018

Projekcijom filma “Oni koji su dobro” redatelja Cyrila Schäublina u četvrtak navečer u Kinu Karaman otvoreno je 23. izdanje Splitskog filmskog festivala koje će se, tijekom osam dana, održavati i u Kinoteci Zlatna vrata.

Prilikom otvaranja festivala, Maja Munivrana iz splitskog odsjeka za kulturu rekla je kako s festivalom surađuju od samog početka te je izrazila zadovoljstvo što je Grad Split potpora tom “najdugovječnijem međunarodnom filmskom festivalu u Hrvatskoj”.
Vjerujem kako će u filmovima uživati brojna publika, kako Splićani, tako i njihovi gosti, rekla je.
Član žirija za dugometražni igrani film Joško Jerončić rekao je da u žiri dolazi čista srca i bez čvrstih stajališta. Kaže da filmove želi doživjeti s publikom te da će prema tome i odlučivati.
“Gledateljima bi svakako preporučio segment hrvatskih filmova, imamo hrvatske autore ‘u kratkom i dugom metru’ tako da mislim da hrvatski film ima svoje mjesto i u tim izazovnim formama kakve gaji Split film festival. Očito je da su mladi hrvatski autori sve više u kontaktu sa istraživačkim tendencijama svjetskih kinematografija tako da mislim kako će publika doći na svoje”, kazao je Jerončić.
Tijekom osam dana festivala, prikazat će se deseci filmova u konkurenciji dugometražnih, kratkometražnih i hrvatskih filmova. Uz mnoge europske filmove, tu su i hrvatski filmovi: “Lada Kamenski” Sare Hribar i Marka Šantića te “Happy end: Glup & gluplji 3” Anđela Jurkasa. Devet filmova rezervirano je za Forum-Nextdoor-Frame extended, dok će ih se sedam moći gledati u VR, te jedan u Novim medijima. U specijalnom programu publika će moći vidjeti po tri danska filma.
Među hrvatskim redateljima na festivalu će se predstaviti Anđelo Jurkas sa svojim dugometražnim filmom “Do kraja smrti”, a s kratkometražnim filmom predstavljaju se: Marko Belić s filmom “Filmflam”, Vladislav Knežević sa “Završnim krugom”, Marko Meštrović s “Tripom”, Ranko Pauković s “90 sekundi u Sjevernoj Koreji”, Neli Ružić i njena “Nigdina”, te Hrvoje Wachter s “Metom”.
Festival će ostati otvoren do 12. listopada.
Foto: HINA/ Mario STRMOTIĆ/ms

Tagovi: splitski festival,

Vezane vijesti