Gospodarstvo

Otvoren šesti po redu Dubrovnik FestiWine

Franković: “Dubrovnik je šampion turizma, grad kulture, i grad gastronomije"

Autor: Ivona Amidžić - 27.04.2019

Predstavljeno je ovogodišnje, šesto po redu, izdanje međunarodnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWine, gdje je na početku dobrodošlicu poželjela direktorica festivala Tilda Bogdanović.

“Kao i na prethodnim festivalima i ove ćemo godine predstaviti prije svega naša županijska vina, na koja smo jako ponosni, naši brendovi malvasija dubrovačka, grk, pošip, plavac mali s Dingača i Postupa govore sami za sebe”, naglasio je župan Nikola Dobroslavić.

“Ovim festivalom želimo naša vina približiti gostima, ali i trgovcima, znalcima, ugostiteljima. Želimo da naša vina predvode vinske liste u svim hotelima i restoranima jer gost koji dolazi ne može imati cjeloviti doživljaj ove turističke destinacije, a da ne uživa u našim izvrsnim vinima.”

Gradonačelnik Mato Franković izrazio je zadovoljstvo 6. Dubrovnik FestiWinom koji se već pretvorio u tradiciju: “Dubrovnik je šampion turizma, grad kulture, i grad gastronomije, a sve je to usko vezano jedno uz drugo, i pridonosi uspješnosti destinacije.”

Franković: “Iznimno je važno promovirati ono što je naše, a imamo se čime i ponositi, jer vina Dubrovačko-neretvanske županije su izvrsna”

Terezija Orlić, ispred HGK, prisjetila se nastanka festivala prije šest godina i važnoga cilja: da on bude promocija domaćih vinara. Izdvojila je važnost središnje vinske priredbe, na koju je pozvala hotelijere i ugostitelje, sve građane i turiste jer doista imaju puno za vidjeti: “Naši vinari imaju vrhunska vina, a promocija je važan segment, ne samo za županije nego i za cijelu Hrvatsku kao zemlju vina.” Naglasila je i važnost edukacije, posebno GALA večeru , čiji prihod ide za stipendiranje mladih talenata županije.

U ime vinara prisutnima se obratio Nino Karaman: “Svi županijski vinari i ja osobno, čvrsto stojimo kod mišljenja da Dubrovnik FestiWine mora biti središnje mjesto gdje ćemo promovirati prvenstveno naša županijska vina – malvasiju dubrovačku, pošip, grk, plavac mali s Pelješca. Ta vina zaslužuju biti najbolje pozicionirana, te se ovom prigodom zahvaljujem i dubrovačkim ugostiteljima koji su to prepoznali i naša vina stavili na vinske liste.“

“Velika je vijest i da će se sljedeće godine u lipnju održati Međunarodni kongres o malvasijama – upravo u Dubrovniku, tako ćemo ugostiti najpoznatije proizvoođače i znanstvenike koji se bave malvasijama u svijetu”, ponosno je zaključio Karaman.

Predsjednik ocjenjivačkog suda “Dubrovnik FestiWine Trophy” Bojan Kobal, naglasio je stručnost ocjenjivačkoga suda, najavio oko 120 uzoraka, iznimno velik broj izvornih sorti što ga jako veseli, jer cijeli vinski svijet raste upravo na izvornim, lokalnim sortama.

(Dubrovačko-neretvanska županija)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: dubrovnik, festival, festiwine, turizam, vina, vino,