Kultura

Otvorena izložba „Ante Trumbić – patricij s Lučca“

"Ponositi sin Lučca i težaka splitskog polja"

Autor: Ivona Amidžić - 17.05.2019

Svojom otmjenošću imponirao je američkom predsjedniku Wilsonu. U pregovorima u Rapallu imponirao je svojim držanjem, nepokolebljivošću, što bi rekli stari Splićani – svojom andom.

Sve su to karakteristike sadržane u tom čovjeku kojeg su zbog krivih konotacija dugo godina držali po strani – kazao je to uvodno splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara otvarajući sinoć izložbu u povodu 155. godišnjice rođenja najvećeg dalmatinskog političara 20. stoljeća, dr. Ante Trumbića.

Izložbom „Ante Trumbić-patricij s Lučca“ u Muzeju grada Splita široj javnosti po prvi put predstavljeni su neki od osobnih predmeta ovog monumenta hrvatske politike 20. stoljeća rođenog 15. svibnja 1864. u splitskom predjelu Lučac, a koji se u turbulentnom vremenu po okončanju Prvog svjetskog rata na domaćoj i svjetskoj političkoj pozornici gorljivo borio za očuvanje teritorijalnog integriteta hrvatske Dalmacije.

“Ponositi sin Lučca i težaka splitskog polja”

Naziv izložbe „Ante Trumbić-patricij s Lučca“ je svojevrsni oksimoron, „drveno željezo“. Upravo to govori o Splitu kakav jeste, plemeniti, narodnjački, hrvatski Split, grad bogat duhom i ljudima. Sve to izvire iz splitskog polja i truda težaka. Proučavanje Trumbićeva djela i njegovog životnog opusa je ona karika koja je nedostajala svih proteklih godina. Ova izuzetno vrijedna izložba pruža jasan prikaz i interpretaciju tko je i što je bio Trumbić, taj ponositi sin Lučca i težaka splitskog polja. Bio je vjeran sebi i svojim narodnjačkim idealima do samog kraja.

U crkvi svetog Frane na Rivi, u tom panteonu splitskih velikana, leži pokraj Marka Marulića, Kavanjina, Lukačića, Tome Arhiđakona, … No, kroz ovakve izložbe njegovo djelo, ali i inspiracija, žive dalje. Ne dati nikome gušta, ići hrabro naprijed i ostati vjeran svojim idealima – takav je bio Trumbić – kazao je Krstulović Opara zahvalivši se svima koji su dali doprinos u realizaciji izložbe koja je sinoć privukla veliki broj Splićana. Autori izložbe Marijan Čipčić i Darka Perko Kerum istaknuli su kako nije prikazana samo Trumbićeva dimenzija povijesnog velikana, nego i ona osobna, manje poznata dimenzija supruga, prijatelja, putnika i Splićanina.

Mogao je sebi olakšati život u novoj državi. Kralj Aleksandar mu je nudio razne unosne funkcije u Beogradu ili diplomaciji. No, uvijek je birao teži, ali ispravan put. To je prava istina o Trumbiću odlučnom, čvrstom i neokaljanom pučkom sinu, kojem je njegov Split priredio veličanstveni sprovod, najveći u dotadašnjoj povijesti grada – naveo je Čipčić. Stručni suradnici na projektu bili su dr.sc. Josip Dukić i Marko Trogrlić, dok likovni postav izložbe potpisuju Dina Vuletin Borčić i Mirko Gelemanović. Sve nazočne pozdravila je i ravnateljica Muzeja grada Branka Brekalo.

(Grad Split)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Andro Krstulović Opara, ante trumbić, izložba, patricij s lučca, političar,