Kultura

Otvorena izložba “Ante vitez Šupuk i njegov grad”

Bio je političar i poduzetnik, čovjek ispred svoga vremena, koji je sve svoje znanje i moć koristio kako bi osigurao razvoj grada i boljitak svojih sugrađana

Autor: Ivona Amidžić - 07.03.2019

U povodu 180. obljetnice rođenja Ante Šupuka, najuspješnijeg šibenskog (grado)načelnika koji je udario temelje modernog Šibenika, u Hrvatskom povijesnom muzeju otvorena je izložba “Ante vitez Šupuk i njegov grad” – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Ante Šupuk (1838 – 1904) je nizom važnih infrastrukturnih projekata tijekom tri desetljeća upravljanja šibenskom općinom Šibenik uveo u 20. stoljeće, ostavivši trajan trag u povijesti Krešimirova grada.

Bio je političar i poduzetnik, čovjek ispred svoga vremena, koji je sve svoje znanje i moć koristio kako bi osigurao razvoj grada i boljitak svojih sugrađana

Među njegovim su doprinosima željeznička pruga Siverić – Šibenik, gradnja vodovoda, suvremene bolnice paviljonskog tipa, zgrade suda, izgradnja cjelovitog energetskog sustava na izmjeničnu struju.

Šupuk je rođen u uglednoj šibenskoj obitelji, a već u ranoj mladosti počeo se zanimati za političku situaciju. Ubrzo se priklonio idejama Hrvatskog narodnog preporoda i programu Narodne stranke.

Za šibenskog načelnika izabran je 1873. godine nakon pobjede narodnjaka na općinskim izborima. Od tada do pada Austro-Ugarske Monarhije šibenska je općina u rukama hrvatske većine, a Šupuk je do svoje smrti biran za njezina načelnika. Istovremeno je bio zastupnik u Pokrajinskom saboru u Zadru te u Carevinskom vijeću u Beču.

Autor izložbe je Gojko Lambaša, a bit će otvorena do 19. svibnja.

Hrvatski povijesni muzej daruje koncert Lisinski 200

Hrvatski povijesni muzej će 8. ožujka besplatnim koncertom obilježiti 200. godišnjicu rođenja jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja koncertom pod nazivom Lisinski 200.

Kako je najavljeno, riječ je o recitalu hrvatske glazbe kojega je osmislila pijanistica Ivana Jelača, a uz nju će nastupiti sopranistica Marija Lešaja te flautistica Ines Ivanjek.

Program koncerta tematski je koncipiran i donosi presjek hrvatske glazbe od kraja 18. stoljeća pa sve do suvremenijih djela, uz ostvarenja Vatroslava Lisinskog kao utemeljitelja hrvatske opere i solo pjesme.

Uz djela Lisinskog izvodit će se Blagoje Bersa, Ivan pl. Zajc, Alfi Kabiljo, Ferdo Livadić, Jelena Pucić Sorkočević, Dora Pejačević i Tomislav Uhlik.

Koncert će se održati u dvorani gornjogradske barokne palače Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, danas Hrvatskom povijesnom muzeju, u čijem se fundusu čuva i građa glazbene baštine i njezinim velikanima među kojima značajno mjesto zauzima Vatroslav Lisinski i njegovi suvremenici.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: ante šupuk, gradonačelnik, izložba, Šibenik,

Vezane vijesti