Kultura

Otvorena izložba “Crkvena baština Marjana” u Splitu

Izložba je okupila brojne splitske autore - "Sami smo slabi, zajedno smo ekipa, a ova ekipa je napravila projekt kojim se izuzetno diči", rekla je ravnateljica splitskog muzeja, Branka Brekalo

Autor: Josipa Maksimović - 28.09.2018

U splitskoj Staroj gradskoj vijećnici u četvrtak navečer otvorena je izložba “Crkvena baština Marjana” u kojoj se javnosti prvi put prikazuju određeni arheološki spomenici pronađeni na Marjanu i groblju Sustipan, te grafike, karte i stare fotografije.

 Autori izložbe su Arsen Duplančić, Ante Jurčević, Marijana Carevski Balić, Alenka Šundov i Goran Borčić, a fotografije Zoran Alajbeg, te arhivske fotografije splitskih ustanova. Spomenike su restaurirali Helena Tresić-Pavičić, Duje Ordulj, Mladen Matijaca i Davor Maršić dok je likovni postav napravio Mirko Gelemanović.
 Ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo istaknula je na otvaranju izložbe kako je Park šuma Marjan sa svojim duhovnim prostorima najsvetija u gradu i da je izložba zapravo projekt koji dokazuje zajedništvo, te da žele privući i druge da budu zajedno snažniji i jači u prikazivanju onoga što splitska kulturna scena može dati.
 “Sami smo slabi, zajedno smo ekipa, a ova ekipa je napravila projekt kojim se izuzetno diči jer nije bilo lako sve ovo donijeti , ali je bilo iznimno radosno i slatko”, kazala je Brekalo.
 Povjesničar umjetnosti Ivo Babić kazao je kako je često iz Trogira promatrao Kaštelanski zaljev i zeleni trokut Marjana, dodavši kako je ta park šuma idealni primjer da se pokaže što je to religiozno osjećanje prostora.
 “Marjan je vrh splitskog poluotoka koji ide do rijeke Žrnovnice, vrh je markantan i tu od davnine bdiju sveci, božice i vile. Marjan je imao kojekakvih konotacija, no identitet Splićana je nemoguć bez njega. Ove izložbe služe kultiviranju budućnosti, ali Marjan ne pripada samo starijoj generaciji nego neka i mlađa uživa u njemu, neka prenosi memoriju”, poručio je Babić.
 Izložbu je otvorio gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je istaknzuo da je izložba plod arheologa i povjesničara umjetnosti koji su ujedinjeni napravili lijepu stvar.  Podsjetio je da od 1439. godine u kontinuitetu Merjančani iz Bratovštine sv. Križa nose u sebi odgovor što je Marjan, te ako promatramo to samo kroz tu prizmu dobit ćemo odgovor gdje je Marjan u budućnosti i što je on nama.
 “Ovo što ćemo danas vidjeti je podsjetnik na prošlost i sadašnjost, a nama i mlađima neka ovo bude samo još jedan doticaj da sve crkve i sveta mista na samotnoj planini povrh Splita grada, koja zapravo nije samotna već natopljena svima nama i našim srcima, da odete gore, uživate i napajate se baštinom koja je živa i koja će biti živa onoliko dugo koliko mi to budemo razumjeli. Na nama je da Marjan čuvamo svim srcem, snagama, alatima, pa čak i ovakvima”, rekao je gradonačelnik.
 Prilikom otvaranja izložbe nastupili su Pučki pjevači iz Bratovštine sv. Križa.
 Izložbu su zajednički organizirali Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan Split, Muzej grada Splita, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika Split i Arheološki muzej u Splitu. Kako su istaknuli u pozivnici za izložbu, izložbom žele skrenuti pažnju na ljepotu, raznolikost i vrijednost crkvene baštine Marjana koja seže od starokršćanskog doba do 20. stoljeća. Organizirali su je povodom Dana europske baštine s temom Umjetnost dijeljenja, a uz to su osmislili i popratni program o duhovnosti Marjana i njegovoj crkvenoj baštini.
 Izložba će ostati otvorena do 10. listopada.

(Hina)

Tagovi: Andro Krstulović Opara, Branka Brekalo, izložba, Mirko Gelemanović,