Lifestyle

Otvoreni sukobi i dalje nerješiv problem za Sredozemlje

"Istaknuta je potreba za jačanjem napora kako bi se riješili dugotrajni sukobi i krize, koji oduzimaju ovoj regiji pravo na mir i stabilnost"

Autor: Ivona Amidžić - 30.11.2021

Dužnosnici 42 zemlje koji su se okupili u Barceloni u sklopu Unije za Mediteran zaključili su kako je posljednjih godina postignut značajan napredak u područjima zaštite okoliša, socijalne uključenosti i digitalne transformacije, no da su otvoreni sukobi i dalje nerješiv problem za Sredozemlje.

U Barcelonu, sjedište Unije za Mediteran, doputovalo je 20 ministara vanjskih poslova te više od 20 nižerangiranih diplomata, kako bi na 6. regionalnom Forumu razgovarali o suradnji i poteškoćama zemalja koje izlaze na Sredozemno more.

S obzirom da su neke od zemalja sudionica u međusobnim političkim sukobima, na kraju foruma nije donesena deklaracija, nego su Europska unija – kao predstavnik sjevernog Sredozemlja, te Jordan – kao predstavnik istočnog i južnog Sredozemlja, usuglasili zajedničku izjavu.

“Istaknuta je potreba za jačanjem napora kako bi se riješili dugotrajni sukobi i krize, koji oduzimaju ovoj regiji pravo na mir i stabilnost”, piše u zajedničkoj izjavi EU-a i Jordana, dvaju supredsjedatelja Unije za Mediteran.

Kao najveći problem navode izraelsko-palestinski sukob za koji su se složili da može biti riješen jedino priznanjem Palestine, odnosno ranijim UN-ovim prijedlogom o stvaranju dviju suverenih država Izraela i Palestine.

“Važno je da obje strane izbjegnu odluke koje potkopavaju povjerenje, uključujući gradnju novih doseljeničkih naselja”, stoji u zajedničkoj izjavi.

U njoj je navedeno i kako kriza u Libiji treba biti okončana na način da zemlja ostane “ujedinjena, suverena i teritorijalno cjelovita” uz “prestanak stranog miješanja”.

Članice Unije za Mediteran podržale su i nastojanja UN-a u Siriji prema kojima bi i ta zemlja trebala ostati cjelovita.

Premda u zajedničkoj izjavi nisu spomenule i druge sukobe koji narušavaju stabilnost na Sredozemlju, među najnovijim sporovima je i onaj susjeda Alžira i Maroka koji su ljetos prekinuli diplomatske odnose. Niti jedna od tih zemalja u ponedjeljak nije poslala svog ministra vanjskih poslova na ministarski sastanak Unije za Mediteran nego su ih predstavljali nižerangirani diplomati.

Unija za Mediteran je platforma na kojoj se susreće 27 zemalja EU-a te još 15 država koje izlaze na Sredozemno more. Godine 2008. je u Barceloni uspostavljeno tajništvo organizacije sa 60 zaposlenih.

Ovo je bila šesta godina da se u sklopu foruma Unije za Mediteran sastaju ministri vanjskih poslova u Barceloni.

Dok ta platforma za dijalog nema moć razriješiti sukobe svojih članica, ona nastoji na nižim regionalnim razinama unaprijediti suradnju među državama.

Unija za Mediteran je 2017. godine izradila “Akcijski putokaz” u području zaštite okoliša i klime, održivog gospodarskog i ljudskog razvoja, socijalne uključenosti i jednakosti, digitalne transformacije te civilne zaštite.

“Implementiranje tog putokaza dovelo je do značajnog napretka u svih pet područja”, navedeno je u zajedničkoj izjavi. Ondje je istaknuto i da civilno društvo ima važnu ulogu u “promociji međukulturalnog dijaloga”.

Članice Unije za Mediteran poručile su kako će se njihovi ministri vanjskih poslova opet okupiti na 7. regionalnom forumu krajem 2022. godine.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: barcelona, mediteran, napredak, skup, unija,