Kultura

Otvorenje obnovljenog Hvarskog kazališta

Uskoro početak 58. hvarskih ljetnih priredbi

Autor: Ivona Amidžić - 03.05.2019

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u prisustvu župana Blaženka Bobana otvorila je u četvrtak navečer obnovljeno Hvarsko kazalište.

“Prema mnogima prvo komunalno kazalište u renesansnoj Europi, Hvarsko kazalište svoja je vrata otvorilo različitim društvenim staležima 1612. godine, čime je grad Hvar dobio mjesto kulturnih i društvenih susreta svih svojih građana u nevjerojatno demokratičnoj atmosferi. Iako je u kronologiji najstarijih kazališta Europe Hvarsko kazalište treće po redu renesansno kazalište, njegova ga javna uloga čini jedinstvenim u povijesti teatra uopće”, kazala je ministrica.

Kazalište i Arsenal predstavljaju iznimno vrijedan kompleks nacionalne baštine, a ono bez ikakve dvojbe zauzima značajno mjesto u povijesti europskih kazališta uopće.

“Veseli me da nakon toliko godina Hvarani ponovno dobivaju prvo pučko kazalište u Europi. Ovo je uistinu vrlo značajan objekt koji nije samo u turističkoj svrsi otoka Hvara, nego je još značajnije što pokazuje živo kazalište, odnosno ljude koji i danas vape za tim da u svom mjestu imaju ovako vrijedan biser kulture”, istaknuo je župan ne skrivajući svoje oduševljenje.

Građani i sve brojniji turisti, uskoro očekuju i početak 58. hvarskih ljetnih priredbi, gdje će uz održavanje predstava kazalište svakodnevno biti otvoreno i za posjetitelje. Svi koji žele imati će prigodu upoznati se s rijetko viđenim artefaktima, važnim dokumentima i predmetima, da bi stekli uvid u hvarsku povijest i značenje.

(Splitsko-dalmatinska županija)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: hvarske ljetne priredbe, hvarsko kazalište, nina obuljen koržinek, otvorenje,