Kultura

Ove godine su jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre! Evo i pretprograma…

Tijekom 47 festivalskih dana bit će izvedeno više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih i folklornih i drugih programa! :D

Autor: Antonela Verković - 02.02.2019

Predstavljanje je tradicionalno održano uoči Feste svetog Vlaha u Festivalskoj palači, a kako je rečeno, konceptualni okvir ovogodišnjih 70. Dubrovačkih ljetnih igara zasniva se na krilatici Mitovi grada.

Financijskim planom za 70. Igre predviđen je proračun od 17,8 milijuna kuna što je pet milijuna više nego lani, pri čemu je Grad Dubrovnik svoj udio uvećao za 103 posto.

Ove se godine ističu tri premijerna naslova u dramskom programu: „Hamlet“ Williama Shakespearea u režiji Paola Magellija na Lovrjencu s Franom Maškovićem u glavnoj ulozi,  „Geranium“ prema pripovijetkama Iva Vojnovića i Antuna Šoljana  u režiji Marine Pejnović s Doris Šarić-Kukuljica u glavnoj ulozi, te praizvedba  glazbeno-scenskog djela „Mali princ“ Antoinea de Saint-Exuperyja u Kneževu dvoru, skladatelja i dirigenta Ivana Josipa Skendera  u režiji Hrvoja Korbara.

O PROGRAMU

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski istaknula je kako zbog velikog jubileja vlada uzbuđenje „Tih sedamdeset godina postaju mitom, jer je toliko priča ispričano, djela izvedeno, ljudskih i umjetničkih sudbina ostavilo na Igrama otisak. Program objedinjuje najkvalitetnije hrvatske te najznačanije europske umjetnike, rastvarajući mitologiju Dubrovnika“, smatra Ruždjak Podolski.

Ravnateljica Javne ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre Ivana Medo Bogdanović istaknula je kako su program i financijski plan usvojeni na nedavnom Festivalskom vijeću.
„Proračun od 17,8 milijuna kuna je velik i neću reći da nas opterećuje, ali je sigurno i on zaslužan za ovako bogat program jubilarnih Igara. Nadamo se opravdati očekivanja“, napomenula je Medo Bogdanović.

Uz intendanticu i ravnateljicu o programu su detaljnije govorili i pomoćnici intendantice Saša Božić za dramski program, Tomislav Fačini za glazbeni program te Karolina Rugle za inovativne kulturne prakse, kao i zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević i zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, koje su podržale rad Dubrovačkih ljetnih igara.

OSIM PREMIJERNIH NASLOVA, ŠTO NAS JOŠ ČEKA?

Osim tri premijerna naslova, na programu 70. Igara naći će se i balet „Četiri godišnja doba“ u izvedbi Marijinski baleta te plesna izvedba „A Love Supreme“ belgijskog ansambla Rosas, gostovanje zagrebačkog HNK s predstavom „Tko pjeva zlo ne misli“ Rene Medvešeka te reprizni naslov „Pod balkonima“ Ranka Marinkovića.
Glazbeni program otvorit će 11. srpnja pred crkvom svetog Vlaha veliki gala koncert orkestra Državne opere Donje Saske i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić sa solistima Evelinom Novak, Khatunom Mikaberidze, Tomislavom Mužekom i Tobiasom Schabelom, pod dirigentskom palicom Ivana Repušića.

Festivalska publika uživat će i u izvedbama Krešimira Stražanca i Danijela Detonija, Zagrebačkih solista s Martinom Filjak, Ansamla Esperanza i Zagrebačkog kvarteta s Anom Vidović te Hrvatskog baroknog ansambla s dirigentom Herveom Niquietom, kao i Zbora HRT-a.

Dubrovački simfonijski orkestar ima dva nastupa: prvi će pod ravnanjem Franza Antona Kragera nastupiti s Hakanom Hardenbergom, a potom pod ravnanjem Ive Lipanovića s Katarinom Kutnar. Dubrovniku se vraćaju Ivo Pogorelić i Andreas Ottensamer, a premijerno će natupiti Yuja Wang i Avishais Cohen Trio.

Jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre bit će svečano otvorene 10. srpnja pred crkvom svetog Vlaha po scenariju i režiji Dore Ruždjak Podolski o Saše Božića uz nastup orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem maestra Ivana Repušića i uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla.

 Igre će 25. kolovoza zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati talijanski dirigent Enrico Dindo, uz talijanskog udaraljkaša Simonea Rubina.

FOTO: HINA/ Baldo MARUNČIĆ/ ik

Tagovi: Dubrovačke ljetne igre, dubrovnik, mitovi grada, program, sveti vlaho,